Izjava o otkazanom maršu protiv nasilja nad LGBTI osobama

Mi, ambasadori Švedske, Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, otpravnici poslova Ambasade Kraljevine Španije i Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, radovali smo se učešću u maršu protiv nasilja nad LGBTI osobama koji je bio planiran da se održi 13. maja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra. Pošto organizatori, nažalost, nisu na vrijeme dobili sve neophodne dozvole, marš se neće moći održati kao što je planirano.

Vjerujemo da bi trebalo biti moguće organizirati ove vrste manifestacija u zemlji u kojoj postoji sloboda okupljanja i koja je utemeljena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Želimo pokazati našu najveću solidarnost sa Sarajevskim otvorenim centrom i LGBTI zajednicom u Bosni i Hercegovini. Trebalo biti moguće da ljudi slobodno žive svoje živote bez prijetnji nasiljem i bez obzira na njihovu etničku pripadnost, vjerovanje ili seksualnost.

Nadamo se i očekujemo da će marš uskoro biti organiziran i bit će nam drago da prisustvujemo i iskažemo našu istinsku potporu.

 

Anders Hagelberg, ambasador

Nicola Minasi, ambasador

Edward Ferguson, ambasador

Lars-Gunnar Wigemark, ambasador

Javier Blanco, otpravnik poslova

Christian Sedat, otpravnik poslova

Europa.ba