EU pruža značajnu podršku ekonomskom rastu BiH

Jučer je u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu organizovana konferencija pod nazivom „BiH na raskršću ekonomskih integracija” u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta za trgovinske politike i analizu”, koji je finansirala Evropska unija u okviru programa (IPA 2011). Projekat je pružio podršku Bosni i Hercegovini u provedbi reformi relevantnih politika u oblasti vanjske trgovine, kako bi se maksimalno iskoristile prednosti ekonomskih integracija u regionu, ali i na međunarodnom nivou.

Glavni cilj konferencije bio je da se relevantne zainteresirane strane upoznaju s projektnim aktivnostima, koje su provedene kako bi se pomoglo napretku BiH u okviru tri ekonomska integracijska procesa, u koja je Bosna i Hercegovina trenutno uključena: Sporazum o slobodnoj trgovini država Srednje Evrope (CEFTA), Svjetska trgovinska organizacija (WTO) i Evropska unija. Budući izazovi BiH na području vanjskotrgovinske politike također su bili predmet današnje diskusije.

Evropska unija u kontinuitetu pruža podršku BiH u primjeni koherentne trgovinske politike, podstičući ekonomski rast, uz istovremeno poštivanje njenih obaveza prema EU, CEFTA i WTO. Ovaj projekat predstavlja nastavak dugotrajne podrške BiH u implementaciji CEFTA sporazuma. Napredak je vidljiv kroz razvoj pregovora o Dodatnom protokolu 5 o olakšavanju trgovine i Protokolu 6 o liberalizaciji trgovine uslugama. Ova dva dodatna protokola CEFTA-e donijet će brojne prednosti građanima i privrednim subjektima u BiH, jer će se njima otvoriti tržište za pružanje specifičnih usluga, te će se olakšati trgovine na granicama zemalja članica CEFTA-e.

EU u velikoj mjeri podržava CEFTA-u jer se radi o značajnoj “pripremnoj vježbi” za učešće u procesu pridruživanja EU. Veza između CEFTA provedbe i procesa pridruživanja EU jasno se vidi iz napretka koji je zabilježen u proteklih deset godina”, rekao je na konferenciji g. Jan Šnaidauf, šef Političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH i dalje istakao: “Jačanje administrativnih kapaciteta i saradnje na svim nivoima te jačanje dijaloga i saradnje privatnog i javnog sektora su drugi važni aspekti za daljnji napredak prema integracijama EU.”

Midhat Salić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa naveo je: “Nastupajući Dodatni CEFTA protokol 5 o olakšavanju trgovine smatra se veoma važnim sredstvom za postizanje veće konkurentnosti našeg ekonomskog okruženja u regiji. Protokol će olakšati tranzit i trgovinu kroz regionalnu povezanost svih graničnih agencija u jedinstvenom informacijskom sistemu čime će se smanjiti vrijeme tranzita i troškovi trgovine, a što će dovesti do jačanja konkurentnosti naše ekonomije. Za provedbu Protokola, bit će potrebno povezati sve horizontalne politike, poput carina i pristupa tržištu, u politiku olakšavanja trgovine koja će se koordinirati iz jednog mjesta”. U tom smislu, pohvalio je nastojanja EUTPA projekta da pomogne u pripremi za buduću provedbu Protokola.

Projekat “Izgradnja kapaciteta za trgovinske politike i analizu”, koji je finansirala Evropska unija u iznosu od 1.129.850,00 EUR, dokazuje spremnost EU da pruža kontinuiranu podršku kreatorima politika u oblasti trgovine u BiH.

Glavni korisnik projekta bilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali je u svoje aktivnosti uključio i sve interesne strane u trgovinskoj politici na državnom i entitetskim nivoima, kao i privatni sektor i medije.

Europa.ba