Svečani prijem i koncert povodom Dana Evrope održani u Narodnom pozorištu u Sarajevu

Više od 300 gostiju, predstavnika institucija Bosne i Hercegovine, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, kulturnih udruženja i medija, prisustvovalo je svečanom prijemu i koncertu Sarajevske filharmonije povodom obilježavanja Dana Evrope, 9. maja u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ističući važnost ovog datuma u istoriji Evropske unije, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark u svom je obraćanju naglasio nedvosmislenu podršku EU za put BiH ka Uniji.

‘’Naše institucije i države članice su tu da pomognu i podrže Bosnu i Hercegovinu na njenom putu pridruživanja EU. Vi ste još uvijek mlada zemlja i želimo da vas vidimo kao  buduću članicu Unije. Vrata su otvorena. No mnoge promjene moraju doći iznutra. Građani BiH, kao i u cijeli region, žele budućnost u Evropskoj uniji. Potrebno je da jasno stavite do znanja svojim političkim liderima i predstavnicima da je ovo vaš prvi prioritet, a da to nisu uobičajene parole i retorika,” rekao je ambasador Wigemark naglašavajući važnost zajedničkih napora EU i BiH.

Obilježavanje Dana Evrope će se nastaviti tokom mjeseca maja brojnim, kulturnim i informativnim događajima širom zemlje.

Europa.ba