Video poruka visoke predstavnice EU Federice Mogherini na Dan Evrope, 9. maj 2017.

Transkript video poruke

“Budućnost Evropske unije je izbor – izbor koji pripada svakom evropskom građaninu i koji je važan za cijeli svijet.

Ove godine Evropska unija puni šezdeset godina: šezdeset godina mira, zaštite naših radnika, mogućnosti za naše poslovanje, šezdeset godina slobode i pravā.

Ali, budućnost Evrope nije nešto što nasljeđujemo od naših osnivača i osnivačica. Evropsku uniju čine vrijednosti u koje vjerujemo i partnerstva koja gradimo u svijetu, ona je ogledalo našeg evropskog društva. Evropa je ono što mi, Evropljani, napravimo od nje – svakog dana, svako od nas.

Ponovo smo izrazili opredjeljenje da ostanemo zajedno, crpeći snagu iz našeg jedinstva – jer samo zajedno možemo da se suočimo s izazovima našeg vremena.

U prethodnih godinu dana smo, na primjer, preduzeli više koraka  u pravcu bezbjednosti i odbrane Evropske unije nego u proteklih šezdeset godina. To je ono što treba Evropljanima, a to je ono što treba i svijetu.

U aktuelnom globalnom okruženju, naši prijatelji širom svijeta upućuju pogled ka nama, upućuju pogled ka Evropskoj uniji kao pouzdanoj supersili za mir i ljudski razvoj – možda i jedinoj.

To ne znači da smo savršeni. Daleko od toga. Promjene u Evropskoj uniji su potrebne.

Ali promjene su moguće i dešavaju se. Izbor snažnije Evropske unije u svijetu pripada nama. Izbor pravednije, sigurnije i ravnopravnije Evrope pripada nama, svima nama. I upravo je to smisao Dana Evrope: ne budućnost institucija Evropske unije, nego budućnost svakog građanina Evrope.

Sretan Dan Evrope.”