Stipendije Erasmus Mundus 2017. za više od 1300 studenata diplomskih studija

Bruxelles, 5. svibnja 2017.

1345 studenata iz cijelog svijeta nedavno je primilo dobru vijest da im je dodijeljena stipendija koju financira EU i koja im omogućuje da najesen započnu združeni diplomski studij Erasmus Mundus.

Tim će se stipendijama pokrivati svi troškovi njihovih studijskih programa koji će se provoditi na najmanje dva visoka učilišta tijekom združenog ili dvostrukog diplomskog programa. Većina programa traje dvije godine.

Postoji 100 programa združenih diplomskih studija Erasmus Mundus za koje se nude stipendije EU-a za 2017. te oni obuhvaćaju brojna područja, od astrofizike i nanotehnologije do kartografije i sportske etike. Ovogodišnje su stipendije dodijeljene studentima sa svih šest kontinenata, a najviše onima iz Brazila (79), Indije (63), Irana (59), Bangladeša (58) i Meksika (49).

Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: „Združeni diplomski studiji Erasmus Mundus odličan su primjer prekogranične suradnje sveučilištâ, na temelju koje su oblikovani integrirani, inovativni i visokokvalitetni studijski programi. U okviru proslave 30. obljetnice Erasmusa, nadahnjujuće je vidjeti međunarodnu dimenziju koju je taj EU-ov program financiranja potaknuo na sveučilištima te među studentima i osobljem. Stoga nam je iznimno drago što smo 2017. u mogućnosti financirati više od 1300 stipendija za studente iz cijelog svijeta. Za dvije godine oni će diplomirati i raspolagati posebnim znanjima i stručnim vještinama koji će im omogućiti početak ili napredak karijere.

Najmanje 75 % stipendija dodijeljeno je studentima iz partnerskih zemalja, a dodatne stipendije dodijeljene su za određene regije svijeta u kojima je visoko obrazovanje prioritetno područje za suradnju EU-a. Preostalih 25 % stipendija namijenjeno je studentima iz zemalja EU-a i drugih zemalja koje sudjeluju u programu.[1]

Novoodabrani studenti moći će se uključiti i u Udrugu studenata i bivših studenata programa Erasmus Mundus, koja pruža podršku studentima te im omogućuje stvaranje kontakata prije, tijekom i nakon studija.

Svaki diplomski program ima i mogućnost dodjele bespovratnih sredstava EU-a za gostujuće akademsko osoblje koje dolazi kako bi poučavanjem ili istraživanjem pridonijelo programu.

Ovog će se ljeta u katalog programa Erasmus Mundus uključiti 40-ak novih diplomskih programa pa će se u sljedećem krugu odabira moći podnijeti prijave za stipendije za još više programa. Studenti koji s programom žele započeti u jesen 2018. prijave će moći podnijeti od listopada 2017. do siječnja 2018.

Kontekst

Združeni diplomski studiji Erasmus Mundus potpuno su integrirani studijski programi koje nudi konzorcij koji se sastoji od najmanje tri visoka učilišta, iako su uglavnom i veći. U 100 programa koji odabiru studente 2017. uključeno je 513 učilišta. Gotovo trećina programa uključuje učilišta iz partnerskih zemalja na svih šest kontinenata.

Svi studenti studiraju na barem dva uključena visoka učilišta. Kretanje studenata tijekom diplomskog studija – njihov „tijek mobilnosti” – specifičan je za Erasmus Mundus i pokazuje kako je studij u potpunosti integriran i kako ga konzorcij provodi.

Združeni diplomski studiji Erasmus Mundus pokrenuti su 2004. te su od 2014. dio programa Erasmus+ – sadašnjeg programa EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. U početku se biralo 140 studenata za svega 19 programa, a otad je stipendije za diplomski studij Erasmus Mundus dobilo više od 21 000 studenata.

Program Erasmus 2017. slavi svoju 30. obljetnicu. Započeo je kao program mobilnosti u visokom obrazovanju, a otad se razvio u širok program koji podržava studente, učenike, volontere, pripravnike, nastavnike, osobe koje rade s mladima, sportaše te obrazovne ustanove i druge organizacije koje rade u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Ovdje možete saznati više o projektima i programima koji se podržavaju u okviru programa Erasmus+.

 

Dodatne informacije

Erasmus Mundus

Prilog: Overall statistics Erasmus Mundus Masters scholarships – Cohort 2017

 

[1] U programu sudjeluju 33 zemlje: 27 država članica EU-a plus pet drugih zemalja koje su se uključile u Erasmus+ i plaćaju svoje sudjelovanje: Island, Lihtenštajn, Norveška, bivša jugoslavenska republika Makedonija i Turska. Sve ostale zemlje u svijetu partnerske su zemlje.

 

Europa.ba