Svjetski dan slobode medija: EU info centar organizovao seminar „EU, osnovna ljudska prava i sloboda izražavanja“

Povodom Svjetskog dana slobode medija, EU info centar je organizovao 3. maja seminar pod nazivom „EU, osnovna ljudska prava i sloboda izražavanja“ u Sarajevu. Učesnici seminara su imali priliku prisustvovati prezentacijama istaknutih profesora, na temu unapređenja univerzalnih sloboda u vezi za postupkom pristupanja EU, te značaja slobode i pluralizma medija na globalnom nivou i na Balkanu.

Glavni panelista, profesor Wolfgang Benedek, član Međunarodnog akademskog vijeća Evropskog regionalnog master programa iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi  (ERMA) i profesor na Univerzitetu u Gracu, govorio je o slobodi medija u današnjem društvu, naglašavajući potrebu za poboljšanjem stanja u oblasti slobode medija u zemljama Balkana koje su u pretpristupnom procesu.

„Nažalost, međunarodna rang lista, koju je nedavno objavilo udruženje „Reporteri bez granica”, ukazuje na pogoršano stanje u oblasti slobode medija, kako u svijetu tako i na Balkanu, stoga se nadam da će Evropska unija raditi na sprječavanju daljih pogoršanja i poduzeti aktivnosti usmjerene ka unapređenju“, rekao je profesor Benedek.

Lejla Turčilo, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu predstavila je medijsku mapu u BiH i glavne prepreke koje spriječavaju slobodu medija u zemlji. „Kao medijska zajednica, moramo insistirati na slobodi medija, ali i njihovoj društvenoj odgovornosti. Posebno je važno razgovarati o pravima i slobodama novinara u društvu kakvo je bosanskohercegovačko, u kojem bi mediji trebali biti složni i nezavisni, te djelovati kao korektiv društva”, naglasila je profesorica Turčilo.

Seminar je okupio univerzitetske studente iz regije, predstavnike medija i aktiviste iz oblasti  ljudskih prava.

Svjetski dan slobode medija proglašen je 1993. godine, na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, i obilježava se svake godine 03. maja. Na ovaj dan se želi upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njenoj važnosti, braniti medije od napada, te odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se ovom profesijom.

Europa.ba