Lokalni integrisani razvoj: Javni poziv za podnošenje prijedloga prioritetnih razvojnih projekata

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ objavljen je Javni poziv za podnošenje prijedloga prioritetnih razvojnih projekata za sljedeće općine i gradove: Foča, Goražde, Vareš, Modriča, Čelinac, Novi Grad i Živinice. Koristeći sredstva Projektnog fonda, javni poziv ima za cilj da doprinese uspješnoj realizaciji prioritetnih razvojnih projekata u okviru usvojenih lokalnih razvojnih strategija, čime bi se doprinijelo boljem kvalitetu života na lokalnom nivou. Projektni fond će podržati jedinice lokalne samouprave u realizaciji projekata koje se odnose na sve oblasti prepoznate u lokalnim strategijama razvoja, a više informacija možete naći u Javnom pozivu i dokumentima za prijavu koje možete preuzeti na ovoj stranici.

Projekti podržani iz Projektnog fonda bit će odabrani na konkurentskoj osnovi, i bit će podržani isključivo najbolje rangirani projektni prijedlozi nakon provedene evaluacije. Tokom 2017. godine, Projektni fond će otvoriti mogućnost podrške realizaciji prioritetnih projekata za 7 navedenih jedinica lokalne samouprave. Dodatni poziv za sve jedinice lokalne samouprave koje učestvuju u realizaciji LIR projekta bit će raspisan u četvrtom kvartalu 2017. godine.

Rok za dostavljanje prijedloga je 26. maj 2017. godine, do 15:00 sati.

Sva dodatna pitanja u vezi ovog Javnog poziva mogu se dostaviti putem elektronske pošte, najkasnije u roku od 7 dana prije isteka roka za podnošenje prijava, sa jasno naznačenim nazivom Javnog poziva u predmetu poruke, i to na sljedeću e-mail adresu: registry.ba@undp.org.

Svi odgovori na pitanja koja mogu biti relevantna i za ostale aplikante redovno će se objavljivati na web stranici UNDP-a: http://www.ba.undp.org/.

Projekat “Lokalni integrisani razvoj” koji se realizuje u periodu od 2016 – 2018. godine, primarno finansira Evropska unija, a provodi Razvojni programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH)  u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i savezima opština/općina i gradova. Opći cilj projekta je podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u Bosni i Hercegovini putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. Specifični cilj je stimulacija odgovornog i dobrog upravljanja, ekonomske aktivnosti te promocija socijalne inkluzije na lokalnom nivou kroz integrisani lokalni razvoj, prvenstveno u područjima pogođenim poplavama i onim s velikim procentom povratnika/interno raseljenih lica. LIR projekat pruža podršku za 21 jedinicu lokalne samouprave koje su geografski i ekonomski povezane u četiri klastera, i to: Banja Luka, Bijeljina, Čelinac, Doboj, Foča, Goražde, Gradiška, Konjic, Mostar, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Prijedor, Srebrenik, Šamac, Tuzla, Vareš, Žepče i Živinice.

 

Europa.ba