Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime EU povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja 2017.

Sloboda medija ključna je za istinsku demokratiju. Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija slavimo u teškom trenutku za novinarstvo. Napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija diljem svijeta sve su učestaliji.

Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji nužni su za promociju i zaštitu demokratije u svim dijelovima svijeta. Sloboda medija i sloboda izražavanja dio su tih temelja demokratije te doprinose stvaranju stabilnih, uključivih i otpornih društava, a mogu doprinijeti i smanjenju napetosti i sprečavanju sukoba. EU podržava provedbu Agende za održivi razvoj 2030. koja podrazumijeva i omogućavanje univerzalnog pristupa informacijama i zaštitu slobode izražavanja.

Podrška nezavisnom, kvalitetnom i etičnom novinarstvu od ključne je važnosti. Nezavisni mediji omogućuju slobodan tok kvalitetnih i dobro istraženih informacija o temama od javnog interesa i obavljaju ulogu “javnog nadzornika”; stoga su oni temelj participativne demokratije te nam omogućuju da vlade pozivamo na odgovornost za rad koji obavljaju. Evropska unija osigurava da je poštovanje slobode izražavanja uključeno u sve politike i programe za razvoj EU. Konkretno, EU finansira određeni broj projekata u trećim zemljama radi poboljšanja kvalitete novinarstva, pristupa javnim informacijama i slobode izražavanja. Tako je od juna 2015. u sklopu programa malih bespovratnih sredstava EU finansirala najmanje 45 boraca za ljudska prava koji promovišu pravo na slobodu izražavanja, a čiji je rad ugrožen.

EU osuđuje rast broja prijetnji novinarima i medijskim stručnjacima te kršenja njihovih prava na internetu i izvan njega. Od svih se država očekuje da ispune svoju obavezu zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara tako da kažnjavaju napade na novinare i stvore pravno okruženje koje će im omogućiti rad. U okviru bilateralnih kontakata s trećim zemljama, te multilateralnih i regionalnih foruma, EU se kontinuirano protivi zakonima, propisima i političkim pritiscima kojima se ograničava sloboda izražavanja, te poduzima konkretne korake kako bi spriječila napade na novinare i blogere te odgovorila na njih.

Donošenjem smjernica EU o slobodi izražavanja na internetu i izvan njega 2014. i njihovom primjenom Evropska unija ponovno je potvrdila svoju odlučnost u promociji slobode mišljenja i izražavanja kao prava koja pripadaju svima, ma gdje se nalazili, na temelju načela jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti koja se trebaju ostvarivati putem svih medija i neovisno o granicama.

 

Europa.ba