Zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno posjetio Kalesiju

Zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno je danas posjetio općinu Kalesiju. Ovom se prilikom sastao s načelnikom Seadom Džafićem da bi razgovarao o važnoj ulozi lokalnih zajednica u socioekonomskom razvoju zemlje, posebice u rješavanju nezaposlenosti i ostalih ključnih pitanja za rast i stvaranjem radnih mjesta na lokalnom nivou.

Na sastanku je naglašeno da je Kalesija imala koristi od brojnih projekata koje je finansirala Evropska unija, uključujući Program EU za oporavak od poplava kroz koji su sanirane stambene jedinice, škole, i mostovi, novi projekat za sanaciju klizišta, te projekata koji pružaju podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i obnovljivih izvora energije.

Tokom posjete, zamjenik šefa Sinno se takođe sastao sa predstavnicima lokalne poslovne zajednice, ističući da su rast privatnog sektora i konkuretnost od presudne važnosti u socioekonomskom polju, a od ovoga zauzvrat imaju koristi građani.

Također je posjetio Miješanu srednju školi “Kalesija”, gdje je imao priliku sresti i razgovarati s mladim učenicima koji su zainteresovani u dobrobiti EU i prilike za mlade.

Nadalje, g. Sinno se sastao sa Komisijom za ravnopravnost spolova, posjetio jednu od uspješnih lokalnih firmi “Izazov” koja izvozi na evropsko tržište, te je dao intervju lokalnoj TV stanici Neon.

Europa.ba