2.300 istraživača dobilo Pečat izuzetnosti Evropske komisije

Komisija je 24. aprila po prvi put nagradila 2.300 istraživača sertifikatom Pečat izuzetnosti u znak priznanja visokog kvaliteta prijedloga istraživanja koje su dostavili u okviru programa Marija Sklodovska Kiri.

Sertifikat je uručen svim istraživačima čiji su prijedlozi za individualne stipendije postigli rezultat od 85 ili više posto u okviru prošlogodišnjeg poziva za dostavljanje prijedloga, a koji nisu osvojili sredstva zbog visoko konkuretnog karaktera programa Marija Sklodovska Kiri.

Ova potvrda je priznanje kvaliteta njihovog rada i može im pomoći u daljem razvoju karijere ili da pronađu alternativne izvore finansiranja na regionalnom ili nacionalnom nivou. Kipar i Češka su sredstvima iz Evropskog socijalnog fonda pokenuli programe za finansiranje projekata nosilaca Pečata.

Komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič je izjavio: „Zadovoljstvo mi je da 2.300 istraživača kojima su izmakla sredstva u okviru programa Marija Sklodovska Kiri nagradim Pečatima izuzetnosti. Pozdravljam inicijativu Kipra i Češke da oforme nove programe za finansiranje projekata ovih izvanrednih naučnika i snažno podstičem druge zemlje da slijede njihov primjer.”

Komesar za istraživanje, nauku i inovacije Karlos Moedas je dodao: „Zadovoljstvo mi je da podnosiocima zahtjeva u okviru ovog programa poželim dobrodošlicu u zajednicu nosilaca Pečata izuzetnosti. Ideja Pečata je jednostavna, a njegov uticaj snažan. Ova oznaka kvaliteta može pomoći istraživačima da nađu sredstva za svoje projekte.”

Nacionalna tijela za finansiranje u Hrvatskoj, Sloveniji i Poljskoj takođe imaju slične inicijative, dok su druge zemlje odlučile da ne formiraju posebne finansijske programe već podstiču nosioce priznanja da se prijave za učešće u postojećim.

Dodatne informacije, uključujući finansijske inicijative na nacionalnom nivou, pronađite ovde.

Europa.ba