Energetska unija: EU ulaže 22,1 milion evra kako bi podržala sinergiju između sektora saobraćaja i energetike

Države članice su danas odobrile Komisijin prijedlog za ulaganje 22,1 milion eura u sedam projekata koji će podržati razvoj održive i efikasne infrastrukture u oblasti saobraćaja i energetike.

Sredstva za ove aktivnosti će biti izdvojena iz Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF), jednog od ključnih instrumenata za finansiranje strategije za energetsku uniju čiji je cilj unapređenje rasta, zapošljavanja i konkurentnosti kroz ciljana infrastrukturna ulaganja na evropskom nivou.

Komesarka za saobraćaj Violeta Bulc je izjavila: „94 posto saobraćaja u Evropi se oslanja na naftu. Zato EU ulaže u sedam projekata koji će ubrzati razvoj alternativnih izvora energije, sa posebnim naglaskom na elektrifikaciju i multimodalni saobraćaj.”

Komesar za klimatska pitanja i energetiku Miguel Arias Canete je dodao: „Stvaranjem sinergije između sektora saobraćaja i energetike ćemo unaprijediti efikasnost sredstava EU i doprinijeti daljoj integraciji unutrašnjeg energetskog tržišta. Uspješno okončanje poziva za dostavljanje prijedloga projekata u okviru Instrumenta za povezivanje Evrope je još jedna prekretnica ka postizanju naših dugoročnih ciljeva dekarbonizacije.”

Četiri izabrana projekta se tiču saobraćajnih prioriteta u oblasti „autoputeva mora“, „pomorskih luka“ i „multimodalnih vidova saobraćaja“ sa akcentom na sektor gasa koje će EU podržati sa 8,8 miliona eura, dva projekta će biti realizovana u elektroenergetskom sektoru sa ciljem unapređenja puteva i multimodalnih vidova saobraćaja koje će EU podržati sa 12,3 miliona eura, dok se posljednji projekat tiče pametnih mreža sa akcentom na željeznički saobraćaj za koji je EU izdvojila milion eura.

Više informacija je dostupno ovdje zajedno sa spiskom izabranih aktivnosti. Više informacija o Instrumentu za povezivanje Evrope možete naći na stranici Innovation & Networks Executive Agency (INEA)

 

Europa.ba