Svjetski dan knjige i autorskih prava: EU slavila žensku književnost u BiH

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. april), EU info centar u BiH je 18. aprila ugostio tri istaknute književnice na temu mapiranje žena na književnoj karti Bosne i Hercegovine i regiona pod nazivom „UknjiŽene“.

Posvećeno ženskom autorstvu književno veče je otvoreno sa odlomcima prisutnih spisateljica Feride Duraković i Lejle Kalamujić iz BiH i Maje Ručević iz Hrvatske, u interpretaciji glumca Sanina Milavića.

„Žene igraju važnu ulogu u našem društvu i zbog toga je naročito bitno podsticati stvaralački rad spisateljica, pjesnikinja i kulturnih radnica općenito“,rekao je ambasador Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, i specijalni predstavnik EU u BiH. Govoreći o posvećenosti Evropske unije u oblasti kulture, ambasador Wigemark je podsjetio na program Evropske unije Kreativna Evropa koji finansira i nagradu Evropske unije za književnost. „Važno je spomenuti da je prošle godine nagradu za svoj roman osvojila istaknuta autorica Tanja Stupar-Trifunović iz Banja Luke“, rekao je ambasador Wigemark osvrnuvši se na nedavno poetsko veče održano u EU info centru kao jedno od njegovih najljepših iskustava u BiH.

Ovom prilikom, ambasador Wigemark pročitao je kratak citat spisateljice Virginije Wolf „Kao žena nemam domovinu. Kao žena, moja domovina je cijeli svijet“, posvećen ulozi spisateljica u procesu pomirenja.

Maja Ručević, spisateljica koja je nedavno objavila roman „Je suis jednoruki“ podsjetila je prisutne na referentne liste na kojima književnice i dalje nemaju dovoljno prostora.

„U Le Monedeovom odabiru stotinu najboljih knjiga 20. stoljeća, samo 12 djela pripada ženama. Bilo bi lijepo da ovakvi događaji budu inspiracija kako bi se na budućim listama uvrstilo više naslova ženskih autora “, istakla je Ručević.

Sa zbirkom priča „Zovite me Esteban“, Lejla Kalamujić osvojila je književnu scenu u BiH i regiji. „Zadovoljstvo mi je vidjeti da se u posljednjih 10 godina broj spisateljica povećao, te da aktivno doprinose književnom životu u BiH i regiji. Njihov književni rad je uvijek bio inspiracija za mene“, istakla je Kalamujić.

Višestruko nagrađivana pjesnikinja, autorica kratke priče, kolumnistica i spisateljica za djecu, Ferida Duraković izrazila je zadovoljstvo što barem kroz ovaj događaj se može zakoračiti u proljeće bez obzira na svakodnevne prepreke.

„Drago mi je da bar kroz književnost i kulturu, možemo osjetiti da nam se približava proljeće, bez obzira na politiku, naciju, opredjeljenje, bogatstvo ili siromaštvo. Svi trebamo imati na umu da politika stvara granice između ljudi i zemalja, dok književnost ne poznaje granice“, zaključila je Duraković.

Odlukom UNESCO-a na Općoj konferenciji 1995. godine u Parizu proglašen je Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava svake godine 23. aprila. Na pomenuti dan slavi se svjetsko književno stvaralaštvo uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije.