Zamjenik šefa Khaldoun Sinno posjetio Banja Luku

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno je započeo dvodnevnu posjetu Banjoj Luci sa predavanjem na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci na temu “Pitanje identiteta u EU”, u četvrtak, 6. aprila 2017.

Razgovarajući sa studentima proširenju Evropske unije kao uspješnom projektu mira, zamjenik šefa Sinno je takođe naglasio mogućnosti koje nudi jedinstveno tržište EU. “Obuhvaćajući više od 500 miliona ljudi, ono nudi slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. To znači prilike za putovanja, studiranje, rad i poslovanje širom Unije. Također, to znači rastuće životne standarde, uz konkurentne cijene usluga i robe,” rekao je Sinno.

Zamjenik šefa Sinno je posjetio Osnovni sud u Banjoj Luci, čija je renovacija i sanacija u toku uz finansijsku pomoć EU, u okviru velikog projekta rekonstrukcije u vrijednosti od 3,5 miliona eura.

Tokom posjete Banjoj Luci, zamjenik šefa Sinno se susreo s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Stevom Mirjanićem, gdje su razgovarali o trenutnim aktivnostima i izazovima u sektoru poljoprivrede. Tokom sastanka, zamjenik šefa Sinno je naglasio važnost donošenja strategije za poljoprivredu i ruralni razvoj za BiH, kako bi se otvorio put ka potencijalnim sredstvima Evropske unija za ovaj sektor.

Sinno se takođe sastao s pomoćnicom ministra u ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a, Radmilom Dragišićić, s kojom je razgovarao i o aktivnostima vezanim za Upitnik Evropske komisije.

Na sastanku s predsjednikom Privredne komore RS-a Borkom Đurićem i direktoricom Komore Dragicom Ristić, razgovaralo se o izazovima sa kojima se suočava poslovna zajednica, o učinkovitosti javne uprave, te je naglašena važnost investicija u privatni sektor.

U toku posjete, Sinno je posjetio i firmu Miltex, koja se bavi proizvodnjom radne odjeće i poznata je po tome što doprinosi zapošljavanju žena. Sinno je i dao intervju lokalnoj ATV televiziji.

Europa.ba