Izjava portparola Evropske službe za vanjsko djelovanje povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina

Na Međunarodni dan borbe protiv mina, EU odaje počast hrabrosti i odlučnosti deminera širom svijeta i prisjeća se onih koji su izgubili život vršeći važan posao ponovne uspostave bezbjednosti u ugroženim područjima. Oni su dali značajan doprinos borbi protiv stradanja izazvanog protivpješadijskim minama i eksplozivnim napravama zaostalim nakon rata.

Ovom prilikom Evropska unija naglašava zabrinutost zbog ogromnih humanitarnih, razvojnih i izazova po pitanju stabilizacije koji još uvijek postavljaju protivpješadijske mine, uključujući i improvizovane mine. Takva sredstva i dalje ubijaju ljude i predstavljaju prepreku povratku izbjeglica i raseljenih lica, humanitarnim akcijama, obnovi i privrednom razvoju. Pored toga, mine imaju ozbiljan i dugotrajan socijalni i ekonomski uticaj na stanovništvo u ugroženim područjima. Od 2015. godine, posmatrači su zabilježili porast broja novih žrtava mina, posebno zbog tekućih oružanih sukoba u Iraku, Libiji, Siriji, Ukrajini i Jemenu. Eksplozivne naprave zaostale nakon ranijih sukoba takođe predstavljaju stalnu opasnost po stanovnike ugroženih područja.

Evropska unija i njene zemlje članice redovno pružaju političku, finansijsku i naučnu podršku protivminskom djelovanju širom svijeta, koja ukupno iznosi preko 500 miliona eura u posljednjih pet godina. Samo u toku 2016. godine, EU je potpisala nove ugovore za podršku protivminskom djelovanju u Čadu, Kolumbiji, Hrvatskoj, Iraku, Laosu, Libanu, Libiji, Mjanmaru, Siriji i Ukrajini, izdvojivši preko 55 miliona eura. Projekti pokrivaju cijeli spektar protivminskog djelovanja: čišćenje, uništavanje zaliha, pomoć žrtvama, obuku o riziku od mina, zagovaranje i jačanje kapaciteta. Pored toga što je glavni donator za protivminsko djelovanje, EU pruža podršku ugroženim područjima, poput Iraka, pri uspostavljanju ili ažuriranju državnih strategija o protivminskom djelovanju i operacionih planova čišćenja, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama i drugim donatorima i akterima.

Ove godine obilježava se dvadeseta godišnjica usvajanja Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transportu protivpješadijskih mina te njihovom uništavanju. 162 zemlje već su pristupile Konvenciji što je imalo veliki efekat na upotrebu, transport i proizvodnju protivpješadijskih mina. Ogromni dijelovi zemljišta očišćeni su od mina i vraćeni na upotrebu. 157 država potpisnica riješilo se svojih zaliha. Preko 50 miliona uskladištenih mina je uništeno, što predstavlja izuzetan poklon budućim generacijama. Otkad je Konvencija stupila na snagu, značajno se smanjio godišnji broj novih žrtava te je drastično opala upotreba protivpješadijskih mina na globalnom nivou. EU je u potpunosti posvećena Konvenciji kroz kontinuiranu finansijsku i političku podršku provođenju Akcionog plana usvojenog u Maputu. Sa svim zemljama članicama EU potpisnicama Konvencije, EU podstiče i druge zemlje da pristupe Konvenciji.

Europa.ba