Zahvaljujući EU projektu EXPLODE, uništeno 1,800 tona nestabilne municije u BiH

Pozitivni rezultati unapređenja sigurnosti zajednica kroz projekat EXPLODE koji je finansirala Evropska unija, predstavljeni su  na svečanoj ceremoniji zatvaranja projekta održanoj 29. marta 2017. godine u Sarajevu. Projekat EXPLODE (Explosive Ordnance and Remnants of War Destruction) je pokrenut u aprilu 2013. godine sa ciljem uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata radi unapređenja sigurnosti građana Bosne i Hercegovine. Finansirala ga je Evropska unija u iznosu od 4.604.830 eura, a provodili su ga Ministarstvo odbrane BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Govoreći o podršci Evropske unije procesu demilitarizacije u BiH, šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Melvin Asin, podsjetio je da je do danas uloženo 12 miliona eura za sprečavanje nedozvoljene upotrebe i pristupa vatrenom oružju, oružju malog kalibra i lakom naoružanju, te za uništavanje nesigurne municije. Naglasio je takođe, da je od 2004. godine pored ove sume, utrošeno 46 miliona eura, iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA, na deminiranje i uklanjanje neeksplodiranih sredstava .

Čini se da je BiH na pravom putu. Ovim projektom smo pomogli uspostavljanje uslova za održivo vođenje životnog ciklusa municije. Ali, kako bi to postalo efikasno i imalo sveukupan uticaj na učinak Oružanih snaga, zalihe se moraju dodatno smanjiti.  Zadovoljstvo mi je da potvrdim da ćemo nastaviti podržavati napore Bosne i Hercegovine da do kraja 2018. godine postigne nivo zaliha kojima može upravljati. Nastavak projekta EXPLODE koji bi trebao početi narednog mjeseca, uključuje sumu od 2.8 miliona eura,” rekao je Asin.

Osnovni cilj projekta je bio rješavanje velikih količina viškova, zastarjele, hemijski nestabilne municije koja se nalazi u skladištima širom BiH. Projekat je unaprijedio sigurnost osoblja Oružanih snaga koji su u svakodnevnom kontaktu sa tim sredstvima, kao i sigurnost onih koji žive u neposrednoj blizini lokacija skladištenja, koje su većinom u ruralnim područjima.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Sezin Sinanoglu, je naglasila: „Projekat je imao tri osnovna cilja. Prvi je bio da se smanje količine viška municije koja je nestabilna i nesigurna. Što se tiče ostvarenja toga cilja, projekat je postigao uistinu veliki uspjeh. Uništeno je 1,800 tona viška municije, kako municije malokalibarskog, tako i lakog naoružanja, artiljerijskog oružja i isto tako municije punjene bijelim fosforom. Drugi cilj EXPLODE projekta je bio da se izgrade kapaciteti Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH kako bi se unaprijedile njihove sposobnosti za upravljanje municijom i uništavanje preostalih zaliha municije. Kroz projekat su uspješno renovirana 72 objekta, njihova sigurnost i bezbjednost su unaprijeđeni, a također su i kvalitetnije opremljeni. UNDP ostaje i dalje predan potrebnome radu kako bi se obavilo sve ono što je neophodno zajedno sa svojim partnerima.

Projekat EXPLODE je, u koordinaciji sa EUFOR-om, razvio specijalizovane programe obuke o upravljanju zalihama municije za više dužnosnike u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Mislim da je ovaj projekat imao višestruki značaj. Pored povećanja stupnja sigurnosti i stabilnosti, doprinio je educiranju značajnog broja pripadnika oružanih snaga, donošenju i usvajanju odgovarajućih dokumenata pomoću kojih ćemo lakše voditi životni ciklus u budućnosti municije i minsko eksplozivnih sredstava“, zaključila je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Video:

Europa.ba