Izjava Evropskog vijeća (čl. 50.) o obavijesti Ujedinjenog Kraljevstva

Izjava Evropskog vijeća 1

Evropsko vijeće danas je primilo pismo britanske premijerke Therese May s obaviješću o namjeri Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Evropske unije. Ta je obavijest uslijedila nakon referenduma održanog 23. juna 2016. i njome započinje proces povlačenja na temelju člana 50. Ugovora. Žalimo zbog činjenice da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Evropsku uniju, ali spremni smo za proces koji ćemo sada morati slijediti.

Za Evropsku uniju prvi će korak biti donošenje smjernica Evropskog vijeća za pregovore. Tim će se smjernicama utvrditi opća stajališta i načela na temelju kojih će Unija, koju će zastupati Evropska komisija, pregovarati s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Unija će u tim pregovorima djelovati jedinstveno i čuvati svoje interese. Naš najvažniji prioritet će biti da u najvećoj mogućoj mjeri smanjimo nesigurnost koju je odluka Ujedinjenog Kraljevstva uzrokovala među našim građanima, preduzećima i državama članicama. Stoga ćemo se na početku fokusirati na sve ključne aranžmane za uredno povlačenje.

Pregovorima ćemo pristupiti konstruktivno i trudićemo se postići dogovor. Nadamo se da će nam Ujedinjeno Kraljevstvo u budućnosti biti blizak partner.

Predsjednik Tusk sazvao je Evropsko vijeće za 29. aprila 2017.

 1 Slijedom obavijesti na temelju člana 50. EU član Evropskog vijeća koji predstavlja državu članicu koja se povlači neće sudjelovati u raspravama Evropskog vijeća ili odlukama koje se na nju odnose.

Europa.ba