EU dodjelila 3 miliona eura u grantovima za lokalni ekonomski razvoj i zapošljavanje u BiH

Dodjela certifikata o grantovima u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” (LEP) kojeg finansira EU održana je 27. marta 2017. u prostorijama Delegacije EU. Grantove u ukupnom iznosu od 3 miliona eura dobilo je 15 novoosnovanih lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja će u naredne dvije godine biti odgovorna za povećavanje zapošljivosti putem prekvalifikacije skoro 2.000 osoba u 22 opštine, stvaranje najmanje 620 novih radnih mjesta, te za reformu tržišta rada u njihovim zajednicama.

Govoreći o podršci Evropske unije u stvaranju novih radnih mjesta i boljih uslova za život za građane Bosne i Hercegovine, ambasador Wigemark naglasio je vezu između ekonomskog razvoja i političke stabilnosti. “Evropska unija kontinuirano podržava ekonomski razvoj i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini kako bi doprinijela podizanju životnog standarda i blagostanja svih njenih građana i projekat lokalnih partnerstava za zapošljavanje je dio te podrške. Aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekata kojima smo danas dodjelili grantove će također doprinijeti ostvarivanju ciljeva iz reformske agende vezanih za poboljšanje poslovnog okruženja i ekonomske konkurentnosti. Te aktivnosti se fokusiraju na razvoj poljoprivrede, predadu metala, drveta, tekstila i kože, cjeloživotno učenje i razvoj poduzetništva, informacione tehnologije i turizam. Kako su svi ovi sektori usmjereni ka izvozu, te su u usponu, oni mogu predstavljati veliki potencijal za budući ekonomski razvoj i posljedično povećanje zapošljavanja,“ rekao je ambasador Wigemark.

Međunarodna organizacija rada (ILO) provodi projekat i savjetovaće i pružaće podršku lokalnim partnerstvima tokom cijelog projekta. ILO će partnerstvima pružiti svoju ekspertizu u vođenju reforme tržišta rada kao i osmofaznu tehničku podršku u uspostavljanju održivih i partnerstvom vođenih lokalnih okvira za zapošljavanje i u provođenju aktivnih mjera na tržištu rada.

Koncept lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao uspješno rješenje se u Evropskoj uniji počeo provoditi još 1997. Njegova primjena u Bosni i Hercegovini će pomoći lokalnim akterima da efektivno koriste lokalne resurse, vode lokalno zapošljavanje i da osiguraju da se što većem broju ljudi osigura pristup dostojanstvenim poslovima i uslovima za rad. Održiva lokalna partnerstva su od ključne važnosti za postizanje visoke zapošljivosti i zapošljavanje i 15 partnerstava koja mi sada podržavamo će moći nastaviti svoje aktivnosti i nakon okončanja ovog projekta,“ rekao je Antonio Graziosi, direktor ILO tima za dostojanstven rad i ureda za Centralnu i Istočnu Evropu lociranog u Budimpešti.

Lista 15 lokalnih partnerstava za zapošljavanje i pregled geografskih lokacija i industrija u kojima će oni biti aktivni je dostupna ovdje.

Evropska unija obezbjedila je 4 miliona eura za LEP projekat, kojeg provodi ILO. Projekat je dio 19 miliona vrijednog EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje kojeg provode UNDP, GIZ i ILO.

 Za više informacija molimo Vas da kontaktirate ILO projektnu kancelariju putem elekronske pošte: lep@ilo.org  

Europa.ba