EU finansirala projekat za iskorjenjivanje bolesti životinja u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu je 21. marta 2017. održana završna konferencija dvogodišnjeg projekta „Tehnička pomoć u koordinaciji Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u Bosni i Hercegovini – Faza III“ kojeg je finansirala Evropska unija  u iznosu od 593.530,00 eura u okviru IPA 2012 programa.

Projekat je pružio podršku veterinarskom sektoru u BiH i doprinio efikasnoj provedbi programa mjera i nadzora bjesnila i bruceloze u zemlji. Ovom prilikom je ukazano na značaj kontrole i nadzora u iskorjenjivanju bolesti životinja. Konferencija je istaknula korist tehničke i financijske pomoći EU veterinarskom sektoru u BiH, u pripremi zemlje za članstvo u EU kroz organizaciju različitih vrsta obuka, usavršavanja, studijskih posjeta i konferencija za vrijeme trajanja projekta.

G. Andrea Marco Vera, šef Odjela za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse Delegacije EU u BiH, kazao je da je ovaj projekat dio većeg programa kontrole i prevencije bolesti životinja koji je EU u proteklih deset godina finansirala s deset miliona eura. G. Vera je istaknuo važnost ovoga projekta u održavanju i unapređenju regionalne suradnje veterinarskih službi. „Za kontrolu i iskorjenjivanje bolesti životinja i zoonoza potrebno je usklađeno provođenje aktivnosti, budući da se gotovo cijelo područje zapadnog Balkana može tretirati kao jedno epidemiološko područje. Dosadašnji trendovi su pokazali dobre rezultate, ali i potrebu za nastavkom započetih aktivnosti. Od velike je važnosti usvajanje izrađenih Višegodišnjih programa kontrole i iskorjenjivanja brucelozę i bjesnila od strane nadležnih veterinarskih tijela u Bosni i Hercegovini”.

Projekat je imao veliki značaj za veterinarsku službu u Bosni i Hercegovini, prvenstveno jer je urađeno niz analiza postojećeg stanja po pitanju kontrole i prevencije bjesnila i bruceloze u cijeloj državi. Pored toga izvršena je i edukacija osoblja koje je direktno i indirektno vezano za problematiku kontrole ovih bolesti, tačnije veterinarskih inspektora, veterinara, lovaca, farmera i laboratorijskog osoblja. Analizom programa kontrole bruceloze malih preživara i bjesnila, koji su se provodili u prethodnim godinama, detektovani su svi problemi koji su bili utvrđeni u navedenim programima. U skladu s tim,  izrađeni su novi višegodišnji programi kontrole bruceloze malih preživara i bjesnila, kojima su utvrđeni bolji i efikasniji načini za kontrolu ovih bolesti. Navedeni programi će biti osnova za sve buduće aktivnosti po ovom pitanju, a implementaciju programa će koordinisati Kancelarija za veterinarstvo BiH. Ovom prilikom se zahvaljujemo Delegaciji EU u BiH na dosadašnjoj podršci i nadamo se budućoj saradnji na sličnim projektima,” izjavio je g. Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Među ostalim postignutim rezultatima projekta su izrada Višegodišnjeg plana suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila 2017. – 2022. i Višegodišnjeg programa kontrole i iskorjenjivanja bruceloze kod malih preživara 2017. – 2021., koji su pripremili projektni stručnjaci u suradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH.

Europa.ba