Prekogranična saradnja Srbija – BiH: Podrška EU razvoju prekograničnih područja se nastavlja

Svečana dodjela ugovora za korisnike grant sredstava u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – BiH je upriličena 22. marta u Sarajevu. Cilj ovog svečanog događaja je predstavljanje projekata iz trećeg poziva za dostavljanje projektnih prijedloga i rezultata Programa prekogranične saradnje Srbija – BiH 2007 – 2013, kao i promocija novog programa za period 2014 – 2020.

U svom obraćanju, Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH, istakao je značaj navedene saradnje za pogranična područja. „Program prekogranične saradnje između Srbije i BiH je od velikog značaja, jer gradi partnerstva, povezuje zajednice sa obe strane granice, kao i unutar zemlje. Lokalne zajednice i institucije će sada imati priliku koristiti ovaj program kao sredstvo za rješavanje zajedničkih izazova, te sarađivati u zajedničkim projektima“, rekao je Mina.

Mina je također naglasio da su programom postignuti uspješni rezultati, koji se ogledaju u iskazanoj zainteresovanosti i broju podnesenih projektnih prijedloga. „Jedan od pokazatelja uspješnosti programa je ukupan broj od 255 projektnih prijedloga koji su podneseni u tri objavljena poziva, u ukupnoj vrijednosti od 60 miliona eura. Sveukupno je finansirano 40 projekata, uključujući 2 projekta u pripremi, i 5 projekata koji se bave razvojem strateške dokumentacije, u iznosu od 10 miliona eura. Dobili smo vrijednu povratnu informaciju od naših korisnika grant sredstava da nastavimo podržavati i ulagati u izgradnju kapaciteta, što nam može dosta pomoći pri poboljšanju postupaka selekcije i provedbe projekata”, zaključio je Mina, dodavši da novi IPA finansijski okvir za period 2014 – 2020 ima za cilj jačanje saradnje.

Zara Halilović, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH, pohvalila je saradnju i predanost svih učesnika u programu. „Želim iskoristiti ovu priliku da naglasim da provedba programa ne bi bila moguća bez finansijske podrške EU, kao i sudjelovanja svih učesnika u programu, partnerstava izgrađenih sa obe strane granice, kvalitetne pripreme projektnih prijedloga, te saradnje između Operativnih struktura“, izjavila je Halilović.

Sandra Šimić, pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Srbije, naglasila je ključnu važnost bilateralne saradnje za dugoročne ciljeve. „Osim finansijske pomoći u okviru programa prekogranične saradnje, vrijedno je spomenuti i prednosti izgrađenih dugoročnih partnerstava i novih koji će tek nastati u budućim pozivima, kao i jaču saradnju pri rješavanju zajedničkih problema”, rekla je Šimić.

Jedan od korisnika grant sredstava, Bratislav Stojiljković, menadžer projekta ‘Zajednička budućnost’, istakao je da je saradnja između četiri opštine korisnice projekta (Ljubovija, Bratunac, Srebrenica i Krupanj) doprinijela razvoju lokalnih zajednica sa obe strane granice. „Projekat je doprinio održivom razvoju i napretku lokalnih zajednica upravljajući njihovim rijekama i spajanjem kapaciteta pri sprječavanju poplava i spremnosti za hitne reakcije“,  zaključio je Stojiljković.

Svečanu dodjelu ugovora korisnicima grantova su organizovali Direkcija za evropske integracije BiH i Ured za evropske integracije Republike Srbije, uz podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata programa i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Programom prekogranične saradnje Srbija – BiH je obezbijeđena finansijska pomoć pograničnim područjima ove dvije zemlje u iznosu od 12.8 miliona eura, u toku perioda 2007 – 2013 (7.3 miliona eura za Srbiju, 5.5 miliona eura za BiH).

Europa.ba