Saopštenje predsjednika Junckera povodom godišnjice napada u Briselu 22. marta 2016.

Prošlo je godinu dana od užasnih napada 22. marta 2016. zbog kojih je cijela Evropa bila u žalosti. Sjećanje na žrtve živi i zauvijek će živjeti u našim mislim i srcima. Sa velikom tugom se razmišljam o svakom od ovih prekinutih života, poput života našeg kolege Patricia Rica, patnje povrijeđenih i žalosti njihovih porodica. Svima njima upućujem najiskrenije saučešće.

Ti gnusni teroristički napadi su bili usmjereni na samo srce Evrope, na našu prestonicu Brisel – višejezični i multikulturalni grad u kom zadovoljno živimo u harmoniji. Suočeni sa nezapamćenim i nepojmljivim nasiljem, mi koji živimo u Briselu i Belgiji smo uz podršku svih naroda Evrope, izabrali smo da stojimo postojano i da ne gubimo nadu. Tokom ovog užasno bolnog iskustva, Evropljani su se udružili u borbi protiv terorizma koji prijeti našoj bezbjednosti i miru širom svijeta. Pokazali smo rješenost da uprkos svemu branimo naše vrijednosti i slobode.

Zbog toga su teroristi doživjeli neuspjeh, jer smo na mržnju i nasilje odgovorili rješenošću da branimo demokratiju i miran suživot u različitosti. Moramo da izgradimo našu budućnost na temelju ovih plemenitih ideala koje kao Evropljani cijenimo. To dugujemo svim žrtvama ovih napada.

Europa.ba