Izjava visoke predstavnice Mogherini u ime EU povodom Svjetskog i Evropskog dana voda 22. marta 2017.

Sigurna pitka voda i sanitarni sistem neophodni su za zdrav i dostojanstven život. Unatoč tome, 663 miliona ljudi, odnosno svaka deseta osoba na svijetu, još uvijek nemaju pristup sigurnoj vodi i lišeni su tog temeljnog ljudskog prava. Svijet zaostaje i za ciljem postavljenim u pogledu sanitarnog sistema pa tako 2,4 milijarde ljudi, odnosno svaka treća osoba, još uvijek nemaju pristup adekvatnoj sanitarnoj infrastrukturi. Ustaljeni problemi opskrbe vodom i nestašica vode zbog klimatskih promjena i demografskih razvoja u budućnosti će vjerojatno pogađati sve veći broj ljudi.

Povodom Svjetskog dana voda mi kao Evropska unija ponovno ističemo svoju predanost da u okviru Programa održivog razvoja do 2030. ostvarimo pristup vodoopskrbnom i sanitarnom sistemu, kao i održivo upravljanje tim sistemima, za sve, a posebno za najosjetljivije grupe. Predani smo tome da nitko ne bude zapostavljen, a to znači da pristup čistoj vodi nikome ne bi trebao biti uskraćen. Također ponovno izražavamo svoju predanost Pariškom sporazumu i Proglasu o djelovanju iz Marakeša, kojima je ponovno potvrđena svjetska predanost borbi protiv klimatskih promjena i olakšavanju hvatanja ukoštac s učincima klimatskih promjena, među ostalim i na vodu.

Sigurna pitka voda i sanitarni sistem osnovne su usluge. Preduslov su za zdravlje, rast i produktivnost. Evropska unija povrh bilateralne saradnje država članica EU od 2007. pružila je više od 2,2 milijarde eura za vodoopskrbne i sanitarne projekte u više od 62 zemlje širom svijeta. Kao odgovor na povećane humanitarne potrebe i prisilno raseljavanje EU je odlučan nastaviti pružati potporu osobama pogođenima prirodnim katastrofama i onima prouzročenima ljudskim djelovanjem i to spašavajući živote omogućavanjem pristupa sigurnoj i čistoj vodi.

EU će također nastaviti podupirati održivo upravljanje vodama uz pomoć strateškog pristupa regionalnom razvoju, oslanjajući se na zaključke Vijeća iz 2013. o diplomatiji u području voda, promocijom upravljanja prekograničnom saradnjom širom svijeta, što je ključno za razvoj, ali i za stabilnost, mir i sigurnost. U tom kontekstu posebna pozornost mora se posvetiti ključnim poveznicama između sigurnosti opskrbe vodom, energijom i hranom. EU također promoviše poštovanje međunarodnih sporazuma o saradnji u području voda, osobito Konvencije UNECE-a o zaštiti i uporabi prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera, kao i Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu upotrebe međunarodnih vodotokova za neplovidbene svrhe. Voda je izvor života, a naša je dužnost zaštititi život u cijelom svijetu.

 Ova se izjava objavljuje povodom Svjetskog i Evropskog dana voda (22. marta 2017.).

Europa.ba