Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime EU povodom Međunarodnog dana za borbu protiv rasne diskriminacije 21. marta 2017.

Međunarodni dan za borbu protiv rasne diskriminacije prilika je da se podsjetimo na to da diljem svijeta muškarci, žene i djeca i dalje trpe posljedice rasne diskriminacije na temelju njihove boje kože, rase, porijekla, kaste, vjeroispovijesti te etničkog ili nacionalnog porijekla. Uskraćena su im temeljna prava te na njih nerazmjerno utječu siromaštvo i nejednakost.

Govor mržnje i drugi pojavni oblici rasizma, rasne diskriminacije i ksenofobije, ne samo da nisu iskorijenjeni, već su u porastu. To utječe na jednakost, slobodu, solidarnost i pravdu diljem svijeta.

EU je i dalje predana borbi protiv svih oblika rasne diskriminacije i unutar i izvan naših granica. Sarađujemo s državama članicama, civilnim društvom i međunarodnim partnerima na mjerama kojima se mogu postići promjene: postigli smo dogovor s velikim poduzećima za informacijske tehnologije o djelovanju protiv govora mržnje na internetu. Stvorili smo platforme, poput Skupine EU na visokoj razini za suzbijanje rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije. Potičemo razmjenu najboljih praksi. Radimo na poboljšanju razumijevanja među zajednicama te uzimamo u obzir zabrinutost pogođenih skupina, među ostalim židovske i muslimanske zajednice. Želimo bolju integraciju migranata i potičemo kvalitetno obrazovanje. I unutar EU i s našim partnerskim zemljama radimo na sprečavanju i suzbijanju rasizma, rasne diskriminacije i ksenofobije.

U okviru našega globalnog angažmana i dalje smo nepokolebljiv zagovornik Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Neprekidno radimo na globalnoj provedbi Durbanske deklaracije i programa djelovanja Svjetske konferencije iz 2001. protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika nesnošljivosti. Preuzetim obvezama u sklopu Desetljeća za narode afričkoga porijekla također osiguravamo da se obrati pozornost na diskriminaciju čije posljedice trpe zajednice afričkoga porijekla bilo gdje u svijetu.

Uklanjanje rasne diskriminacije globalan je izazov i cijela međunarodna zajednica, međunarodne organizacije i civilno društvo moraju na njemu raditi zajedničkim snagama. Svi smo odgovorni za zaštitu, očuvanje i promicanje ljudskih prava, naših vlastitih prava. Svi ćemo biti poštovani samo ako se sve nas bude poštovalo kao ljudska bića, uzimajući u obzir naše kulturno bogatstvo i raznolikost.

Europa.ba