EU osigurala stanove za romske porodice u Kaknju u okviru druge faze projekta ‘Roma Action’

Romske porodice iz naselja Varda su primile ključeve osam stambenih jedinica u okviru druge faze projekta kojeg finansira Evropska unija „Roma Action“ u Kaknju 17. marta. Ovaj projekat ima za cilj pružiti podršku provedbi revidiranog Akcionog plana za Rome 2013 – 2016 kroz poboljšavanje životnih uslova i socijalnog uključivanja marginalizirane romske populacije uz proaktivno učešće lokalnih vlasti na svim nivoima i ostalih lokalnih aktera.

Massimo Mina, šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH, pohvalio je uspješan i efikasan završetak izgradnje stambenih jedinica. „Prije sedam mjeseci smo položili kamen temeljac na ovom mjestu i veliko mi je zadovoljstvo to što sam danas ovdje i vidim konkretne rezultate, nove domove za romske porodice kao i novu pristupnu cestu i dječije igralište“, rekao je Mina.

Mina je također istakao značaj uključivanja Roma u društvo. „Iako je stambeno pitanje jedan od najvećih prioriteta, neophodno je poduzeti i druge mjere kako bi se poboljšalo stanje romskog stanovništva, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje kojima se bavi  projekat ‘Roma Action’ putem integriranog pristupa“.

Nermin Mandra, naćelnik Kaknja, iskoristio je ovu priliku da pohvali sve napore uložene u ovom projektu kao i razumijevanje donatora. „Prije nekoliko godina usvojili smo Ruglatorni plan za naselje Varda, ali bez velikodušne pomoći bh. institucija i Evropske unije ovo sve bi bilo uzaludno. Zahvaljujući donatorima, danas obilježavamo značajnu prekretnicu i opština Kakanj će nastaviti raditi na unapređenju životnih uslova romskog stanovništva“, zaključio je naćelnik Mandra.

Jedan od korisnika projekta, Jasmin Alimanović, zajedno sa svojom porodicom, nije mogao sakriti svoje oduševljenje prilikom uručenja ključeva njihovog novog doma. ”Od 2014. godine, moja porodica čeka na rješenje našeg stambenog pitanja. Od danas ćemo napokon imati pristojan dom”, rekao je Alimanović.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kao i predstavnici Arbeiter Samariter Bund, Hilfswerk Austria International, OSCE-a i udruženja Kali Sara.

U drugoj fazi projekta, ukupno 140 stambenih jedinica će biti obnovljeno i izgrađeno u 9 općina/gradova u BiH (Tuzla, Gračanica, Banovići, Kakanj, Zavidovići, Zenica, Bijeljina, Modriča, Brčko distrikt BiH).

EU je za drugu fazu projekta izdvojila sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura. Projekat sufinansiraju lokalne vlasti (općine korisnice) u iznosu od 327.227 eura, a provodi ga Hilfswerk Austria International (HWA) u saradnji sa Arbeiter Samariter Bund (ASB) i bh. udruženjem Kali Sara – Romski informativni centar.

 

Europa.ba