EU Projekat doprinosi sistemskom rješenju uspostave programa psihološke podrške policijskim službenicima

Policijski posao slovi za jednu od najstresnijih i psihički najzahtjevnijih profesija u kojima upravljanje različitim kriznim situacijama može prouzročiti ozbiljne fizičke i psihičke posljedice. Kako bi ublažili emocionalni stres koji policijski službenici proživljavaju pri određenim traumatičnim događajima i pospješili proces oporavka, policijske institucije uspostavljaju program psihološke i sustručnjačke podrške – angažovanjem iskusnog psihologa i imenovanjem tzv policijskih povjerenika, uvaženih policijskih službenika sa dugogodišnjim operativnim iskustvom.

Budući da u policijskim institucijama u BiH, s izuzetkom Policije Brčko distrikta, ne postoji organizirani vid pružanja psihološke podrške, predstavnici Projekta “Jačanje provedbe zakona”, koji finansira Evropska unija, osigurali su stručnu pomoć bh. kolegama u cilju postizanja sistemskog rješenja za ovu oblast.

Stručnu pomoć pružaju predstavnici MUP-a Republike Slovenije, koje je i domaćin studijske posjete Radne grupe Projekta, koju čine predstavnici entitetskih i državnih policijskih institucija. Oni će se u periodu od 6. do 10. marta 2017. detaljnije informisati o slovenskim iskustvima u uspostavi ovog programa i njegovoj uspješnoj provedbi dugi niz godina, i prenijeti stečena znanja u svoje matične institucije.

Temelj za razvoj ovog programa u BiH je pravno regulisati ovo pitanje. Radna grupa je zato pripremila i član zakona kako bi takvo rješenje bilo uvršteno u relevantne zakone o policijskim službenicima, kao i nacrt Pravilnika o pružanju psihološke podrške koji bi se potom trebao usvojiti na nivou pojedinačnih policijskih institucija”, objašnjava rezidentni savjetnik Projekta Friedrich Hofbauer.

Zakon o policijskim službenicima na državnom nivou u pripremi je u Ministarstvu sigurnosti BiH. U razmatranju je i član o uspostavi psihološke podrške u policijskim institucijama, koji je dostavila Radna grupa Projekta. “Riječ je o iznimno važnom pitanju za policijske službenike u BiH i Ministarstvo sigurnosti će ovaj član inkorporirati u nacrt zakona prije slanja u parlamentarnu proceduru”, ističe Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH u svojstvu voditelja Projekta u ime BiH kao države korisnice.

Ovo pitanje će ostati u fokusu aktivnosti Projekta tokom 2017. godine. Nakon prezentacije nacrta Pravilnika o pružanju psihološke podrške direktorima policijskih institucija, Projekat će pružiti podršku pri odabiru policijskih povjerenika i osigurati program njihovog daljnjeg profesionalnog usavršavanja.

Projekat „Jačanje provedbe zakona” se implementira u BiH u cilju daljnjeg unapređenja policijske službe i jačanja saradnje, koordinacije i efikasnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. Projekat vodi austrijsko Savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Slovenije i Hrvatske. Projekat finansira Europska unija u iznosi od EUR 4.5 miliona iz Instrumenta pristupne pomoći (IPA 2012).

Europa.ba