Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana žena 2017.

Brisel, 7. mart 2017.

Kao što je činila kad je osnovana, Evropska unija i danas podupire žene u Evropi i diljem svijeta.

Prije šezdeset godina ravnopravnost žena i muškaraca uključena je u Ugovor iz Rima kao jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije. U to doba Evropa je svojim zauzimanjem za načelo jednake plate za jednak rad bila jedinstvena u svijetu. Od tada EU nastavlja tim putem i ostvaruje vidljiv napredak u svim područjima. Neumorno radimo na odbrani prava žena i njihovu osnaživanju u borbi protiv diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

Broj žena koje rade, diplomiraju, aktivne su u politici ili su na vodećim položajima u evropskim preduzećima 2017. veći je nego ikad. U Evropskoj komisiji žene čine 55 % ukupne radne snage. Međutim, i dalje se previše žena, posebice samohranih majki, bori za ekonomsku nezavisnost u Evropskoj uniji. Stopa zaposlenosti žena u Evropskoj uniji dosegnula je 2016. rekordnih 65,5 %, no to je još daleko od 77 % zaposlenih muškaraca.

Treba učiniti mnogo više unutar i izvan Evrope. Žene su često među najranjivijim grupama u sukobima, kad su posrijedi migracije ili raseljavanje, ili ondje gdje se najjače osjećaju posljedice klimatskih promjena i siromaštva. Osim toga, u trenutačnoj migracijskoj situaciji broj žena koje dolaze u EU kao žrtve trgovine ljudima eksponencijalno raste.

Netoleranciju prema ženama i mizoginiju susrećemo u javnom životu i pod okriljem kukavičke anonimnosti na internetu. Sve je više napada na prava žena. Previše Evropljana smatra da se spolni odnos bez pristanka može opravdati. Žene su također najizloženije diskriminaciji i nasilju, posebno u područjima sukoba diljem svijeta.

No, one su često prve koje traže rješenja, nalaze snagu u teškim vremenima i imaju viziju budućnosti svojih zemalja. Zato EU i dalje sarađuje sa ženskim skupinama u svijetu, među ostalim i u izazovnim sredinama kao što su Afganistan ili Sirija.

Nastavit ćemo djelovati u Evropi i inozemstvu. Konkretno:

  • S pomoću Strateškog djelovanja za ravnopravnost spolova 2016.–2019. Evropska komisija rješava nejednakosti u važnim područjima poput rada, plate, odlučivanja i nasilja.
  • Evropska komisija posvetila je 2017. iskorjenjivanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.
  • Komisija će ove godine predstaviti novu inicijativu za usklađivanje posla i obiteljskog života namijenjenu roditeljima i skrbnicima.
  • Na temelju naše predložene reforme zajedničkog evropskog sistema azila migranticama koje dolaze u Evropu kako bi dobile zaštitu i koje su doživjele nasilje pružit će se liječnička skrb, pravna pomoć, savjetovanje u slučaju traume i psihosocijalna pomoć.
  • Komisija će nastaviti pratiti rodnu dimenziju sprečavanja i suzbijanja trgovine ljudima pri provedbi politika i zakonodavstva u području borbe protiv trgovine ljudima.
  • Kad je riječ o vanjskim odnosima, Komisija će se u okviru Akcijskog plana za rodnu ravnopravnost posebno usredotočiti na pomoć ženama i djevojčicama diljem svijeta kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama ili uslugama planiranja obitelji, tržištu rada, političkom životu i koje se suočavaju s diskriminirajućim propisima i zakonima o nasljeđivanju, državljanstvu ili posjedu zemlje.
  • Kako bi se pobrinula da pomoć dođe do najranjivijih, Komisija će nastaviti sustavno primjenjivati rodno osjetljiv pristup na humanitarnu pomoć.
  • Komisija će i dalje biti predvodnik u provedbi UN-ovih ciljeva održivog razvoja, među ostalim rodne ravnopravnosti.

Nećemo i ne smijemo se prestati boriti za rodnu ravnopravnost, za sigurnost žena i djevojčica te za jačanje njihovih prava kako bi potpuno ostvarile svoje potencijale. Kao i prije 60 godina Evropska unija predano radi na osiguravanju ravnopravnosti žena diljem svijeta.

 

Potpisnici:

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans

Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Komisije Federica Mogherini

Komesar za proračun i ljudske resurse Oettinger

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn

Komesar za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos

Komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen

Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides

Komesarka za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova Vera Jourová

 

2017 Annual Report on Gender Equality

 

Europa.ba