Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini u BiH: Od strateškog značaja da BiH nastavi put ka pridruživanju EU

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini nastavila je svoju posjetu zemljama Zapadnog Balkana danas u Sarajevu, gdje se susrela sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, ministrima Mirkom Šarovićem, Vjekoslavom Bevandom i Igorom Crnadkom, te liderima političkih stranaka.

“Bosna i Hercegovina je u posljednje dvije godine zabilježila impresivne korake po pitanju evropske perspektive. To već donosi neke prve pokazatelje, na primjer u ekonomskom rastu”, Mogherini je rekla na konferenciji za štampu nakon sastanka sa članovima Vijeća ministara. “Za Evropsku uniju, od strateškog je značaja da Bosna i Hercegovina nastavi svoj put ka EU sa istom odlučnošću, jedinstvom i konstruktivnim stavom kakve su lideri uspjeli pokazati u posljednje dvije godine.”

Mogherini je rekla da su institucije EU prepoznale ovo liderstvo i odlučnost, i da je ono osnova za naš zajednički rad na evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. “Taj zajednički rad zahtijeva dosljednost sa strane EU. Sa strane institucija BiH, on zahtijeva osjećaj odgovornosti prema građanima, jedinstvo i odlučnost da se nastavi sa Reformskom agendom i evropskom perspektivom ove zemlje”, Mogherini je naglasila.

Mogherini je prepoznala da se zemlja suočava sa izazovima, ali je podvukla svoje uvjerenje da lideri u BiH imaju kapacitet, mudrost i odgovornost da prevaziđu ove izazove. “Evropska unija će biti na njihovoj strani kako bi se osiguralo da to donosi rezultate za građane ove zemlje. Radi se o miru, stabilnosti, sigurnosti, ekonomskim prilikama za sve nas i ponovnom ujedinjenju našeg kontinenta. To je zajednički cilj. Možete računati da će Evropska unija nastaviti raditi zajedno sa vama u ovom pravcu”, Mogherini je zaključila.

Europa.ba