Komisija poziva na više zalaganja za provedbu mjera solidarnosti u okviru Europskog migracijskog programa

Bruxelles, 2. ožujka 2017.

Uoči sastanka Europskog vijeća koji će se održati sljedeći tjedan Komisija u obliku tri izvješća o napretku danas ponovno poziva države članice da ubrzaju premještanje i rasterete Italiju i Grčku jer ih je dosad vrlo malo ispunilo sve preuzete obveze.

Komisija poziva države članice da ispune i veliku političku obvezu koju su preuzele te da do kraja ožujka osiguraju osoblje i opremu koji nedostaju Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu. Iako se na temelju Izjave EU-a i Turske nezakoniti prelasci i godinu dana kasnije drže pod kontrolom, i dalje pristiže više osoba nego što ih se vraća. Stoga Komisija poziva Grčku i sve države članice da zadrže tempo provedbe zajedničkog akcijskog plana kako bi se poboljšala situacija na otocima.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izjavio je: „Da bismo poboljšali upravljanje migracijama moramo ustrajati na sveobuhvatnom pristupu – od premještanja i preseljenja do postizanja operativnosti europske granične i obalne straže – te nastaviti suradnju s Turskom. Sve se te mjere temelje na načelu solidarnosti i pravedne podjele odgovornosti, na što su obvezane sve države članice. Europsko vijeće nudi priliku za preispitivanje naših dosadašnjih postignuća i utvrđivanje načina na koji se naše zajedničke odluke i obveze mogu bez odgode ostvariti.”

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: „Bez solidarnosti nije moguća pravedna podjela odgovornosti. Sve su naše mjere međusobno povezane i države članice ne mogu birati koje će provoditi. U ovom su trenutku na terenu u Grčkoj i Italiji ostvareni svi operativni preduvjeti za funkcioniranje premještanja. Sad je na državama članicama da djeluju i ispune svoje obveze kako bi se osiguralo da se na vrijeme premjeste svi oni koji ispunjavaju uvjete za to. Države članice uz to bi i dalje trebale ispunjavati svoje obveze u pogledu preseljenja iz Turske, pružati potrebnu podršku za obradu zahtjeva za azil u Grčkoj te osigurati potpun operativni kapacitet europske granične i obalne straže.”

Potreba za poticanjem premještanja i preseljenja

Iako je u veljači postignut novi mjesečni rekord od približno 1940 premještenih osoba, trenutačna brzina premještanja i dalje je mnogo manja od očekivane i ne ispunjava cilj koji je prihvatilo Europsko vijeće (premještanje barem 3000 osoba mjesečno iz Grčke) ni cilj koji je postavila Komisija (premještanje barem 1500 osoba mjesečno iz Italije). Dosad je ukupno premješteno 13 546 osoba: 3936 iz Italije i 9610 iz Grčke. Što je najvažnije, postojećim tempom neće biti moguće premjestiti sve podnositelje zahtjeva koji ispunjavaju uvjete i koji se trenutačno nalaze u Grčkoj i Italiji do rujna 2017. – iako je to potpuno izvedivo. Zasad su samo dvije države članice (Malta i Finska) na dobrom putu da ispune svoje obveze za Italiju i Grčku, dok neke (Mađarska, Austrija i Poljska) i dalje potpuno odbijaju sudjelovati u programu, a druge sudjeluju samo u ograničenoj mjeri (Češka, Bugarska, Hrvatska i Slovačka). Italija, Grčka, agencije EU-a i međunarodne organizacije povećale su svoje kapacitete te su spremne u svakom trenutku olakšati postizanje mjesečnih ciljeva. Sada je na ostalim državama članicama da jednako tako ispune svoje obveze. Komisija poziva malteško predsjedništvo i države članice da na Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove u ožujku raspravljaju o odgovoru na poziv Komisije. Ako države članice uskoro ne premjeste više osoba, Komisija će iskoristiti svoje ovlasti na temelju Ugovora u odnosu na one koje nisu ispunile svoje obveze koje proizlaze iz odluka Vijeća, uz napomenu da pravna obveza premještanja osoba koje ispunjavaju uvjete neće prestati nakon rujna.

S druge strane, napredak u pogledu preseljenja i dalje je obećavajući. Države članice dosad su osigurale sigurne i zakonite putove dolaska za 14 422 osobe, što je više od pola puta do cilja dogovorenog u okviru programa preseljenja EU-a – 22 504 osobe. To uključuje preseljenje 3565 Sirijaca u okviru Izjave EU-a i Turske. Države članice dobro napreduju u pripremi daljnjih operacija preseljenja te su navele da planiraju primiti još 34 000 Sirijaca iz Turske, uključujući u okviru preseljenja „Jedan za jedan” i nacionalnih programa. Komisija je zato revidirala programe financiranja za relevantne države članice tako da uključuju 213 milijuna EUR financijske potpore za preseljenje. Osim toga, treba procijeniti jesu li ispunjeni uvjeti za pokretanje dobrovoljnog humanitarnog programa prihvata sirijskih izbjeglica iz Turske, što bi pomoglo u poticanju preseljenja.

Stalno postizanje rezultata u provedbi Izjave EU-a i Turske

Nakon gotovo godinu dana provedba Izjave EU-a i Turske od 18. ožujka i dalje daje opipljive rezultate unatoč teškim okolnostima. Broj osoba koje dnevno prelaze iz Turske na grčke otoke smanjio se s 10 000 u jednom danu u listopadu 2015. na sadašnje 43 osobe dnevno. Broj dolazaka općenito se smanjio za 98 %. Broj izgubljenih života u Egejskom moru otkad je Izjava stupila na snagu također se znatno smanjio, i to s 1100 (u istom razdoblju 2015. – 2016.) na 70. Operacije vraćanja i dalje se provode te je od aktivacije Izjave vraćeno ukupno 1487 osoba. No još uvijek dolazi više osoba nego što ih se vraća iz Grčke u Tursku, što je dodatno opteretilo grčke otoke. Mjere utvrđene u zajedničkom akcijskom planu dogovorenom između Grčke i koordinatora Izjave EU-a i Turske, kao što su uspostava učinkovitog sustava praćenja, uvođenje zemljopisnih ograničenja i stvaranje dostatnih kapaciteta za prihvat, trebale bi pridonijeti ubrzanju vraćanja. Komisija je danas prvi put objavila detaljno izvješće o napretku za svaku od mjera iz zajedničkog akcijskog plana.

Napredak je vidljiv i u drugim područjima Izjave, a Komisija i dalje ubrzava dodjelu financijskih sredstava u okviru instrumenta za pomoć izbjeglicama u Turskoj, kako je prikazano u prvom godišnjem izvješću o tom instrumentu, koje je Komisija također danas objavila. Za razdoblje 2016. – 2017. već je dodijeljeno 2,2 milijarde EUR, od čega je 1,5 milijardi EUR – polovina ukupnog proračuna od 3 milijarde EUR za razdoblje 2016. – 2017. – dodijeljeno u rekordnom vremenu na temelju ugovora. Komisija nastavlja surađivati s Turskom i u poticanju napretka u ispunjavanju neispunjenih mjerila iz Plana za liberalizaciju viznog režima, a Vijeće je počelo ispitivati pregovaračke smjernice za modernizaciju carinske unije.

Napredak u postizanju potpune operativnosti Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu

Pet mjeseci nakon uspostave europske granične i obalne straže i dalje su potrebna zajednička ulaganja i angažman kako bi što prije postala potpuno operativna, što bi bio konkretan iskaz obveze država članica da dijele odgovornost i iskazuju solidarnost.

Agencija trenutačno podržava države članice s približno 1350 službenika graničnog nadzora na različitim dijelovima vanjske granice EU-a, čime se dopunjavaju postojeći nacionalni kapaciteti država članica od više od 100 000 službenika graničnog nadzora. Međutim, unatoč velikom broju raspoređenih službenika i znatnim doprinosima država članica, i dalje nedostaje i ljudskih resursa i tehničke opreme. Još je uvijek premalo materijalnih doprinosa za pričuvu opreme za brzu intervenciju, raspoređenih službenika za tekuće zajedničke operacije i za tri nove pričuve promatrača prisilnog vraćanja, pratitelja za prisilno vraćanje i stručnjaka za vraćanje. Države članice trebale bi ukloniti te nedostatke do kraja ožujka 2017. kako bi se osiguralo da Agencija može državama članicama pružati potrebnu podršku na vanjskim granicama. Potrebno je provesti i postupak procjene slabih točaka kako bi se pomoglo u uklanjanju potencijalnih nedostataka na vanjskim granicama prije nego što dođe do nove krize, uključujući davanjem prioriteta najkritičnijim slabostima.

Napredak se ostvaruje i u drugim područjima: nacrt sporazuma o sjedištu parafiran je s Poljskom, a do lipnja 2017. trebao bi biti uspostavljen novi sustav daljinski upravljanih letjelica u svrhu pomorskog nadzora.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori: Komisija poziva na više zalaganja za provedbu mjera solidarnosti u okviru Europskog migracijskog programa

INFORMATIVNI ČLANAK: Europska migracijska politika i politika azila: Malim koracima do velike promjene

INFORMATIVNI ČLANAK: Europski migracijski program – trenutačno stanje

INFORMATIVNI ČLANAK: Proračun EU-a za izbjegličku krizu i poboljšanje upravljanja migracijama

Deseto izvješće o premještanju i preseljenju

Komunikacija: Deseto izvješće o premještanju i preseljenju

Prilog 1.: Premještanja iz Grčke

Prilog 2.: Premještanja iz Italije

Prilog 3.: Premještanja iz Italije i Grčke

Prilog 4.: Preseljenje – trenutačno stanje

INFORMATIVNI ČLANAK: Premještanje i preseljenje

INFORMATIVNI ČLANAK: Upravljanje izbjegličkom krizom: financijska potpora EU-a Grčkoj

Europski migracijski program

Peto izvješće o napretku u provedbi Izjave EU-a i Turske

Komunikacija: Peto izvješće o napretku u provedbi Izjave EU-a i Turske

Napredak u provedbi zajedničkog akcijskog plana

Prvo godišnje izvješće o instrumentu za pomoć izbjeglicama u Turskoj

INFORMATIVNI ČLANAK: Instrument za izbjeglice u Turskoj

Operativna provedba Izjave EU-a i Turske: Obveze država članica i raspoređivanje službenika za operacije Frontexa i EASO-a – vraćanje i preseljenje

Izjava EU-a i Turske od 18. ožujka

Akcijski plan EU-a i Turske od 15. listopada, aktiviran 29. studenoga

Imenovanje EU-ova koordinatora

Drugo izvješće o napretku u postizanju operativnosti europske granične i obalne straže

Komunikacija: Drugo izvješće o postizanju operativnosti europske granične i obalne straže

INFORMATIVNI ČLANAK: Zaštita europskih vanjskih granica Europska granična i obalna straža

 

Europa.ba