IPA program prekogranične saradnje BiH – Crne Gore 2007. – 2013.: 69 opština učesnica i 35 uspješno provedenih projekata

Završna konferencija IPA programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine – Crne Gore 2007. – 2013. je održana 21. februara u Sarajevu. Tokom sedam godina, u ovom Programu je učestvovalo 69 općina/opština u ove dvije države te provedeno ukupno 35 projekata na području obuhvaćenim Programom u oblastima kao što su razvoj turizma, ruralni razvoj, zaštita od požara, inkluzija i socijalna zaštita. Ukupna sredstva raspoloživa u okviru Programa iznosila su oko 9,3 miliona eura.

Ovom prilikom Melvin Asin, šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH, naglasio je da je uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa od suštinskog značaja kada se radi o pristupanju EU.

„Prekogranična saradnja je dio regionalne politike EU koja ima za cilj pružanje podrške kako bi se umanjile razlike na nivou razvijenosti različitih regija kao i podržala socijalna kohezija. Ovaj Program ima za cilj doprinos zajednicama kao i unapređenje i održavanje njihovog socijalnog i ekonomskog razvoja“, rekao je Asin.

Šef Kooperacija Asin je također napomeuo da broj prijava raste sa svakim objavljenim pozivom za dostavljanje projektnih prijedloga, dodavši da „Svi podnosioci prijava su naučili dosta o provedbi projekata u skladu sa pravilima i postupcima EU, te stekli nova znanja i vještine koje će moći primjenjivati i izvan projekata. Osim toga, stekli su uvid u uspostavljanje partnerstava u projektima povezivanja zajednica sa obe strane granice“.

Zara Halilović, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije, pohvalila je saradnju svih učesnika u ovom Programu.

Saradnja se temeljila na potrebama i interesima lokalnih zajednica, zbog čega smo zadovoljili posebne potrebe opština. Uz to, izrada neophodne programske dokumentacije, javnih poziva, projektnih ugovora i njihove implementacije je protekla uspješno i bez velikih prepreka“, zaključila je Halilović.

Ivana Glišević Đurović, v.d. generalne direktorice za koordinaciju programa pomoći EU pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore je zadovoljno naglasila da postoji interes za ovaj Program sa obe strane granice.

Učesnici su također imali priliku da vide prezentacije tri projekta u sklopu ovog Programa, i to  „Uspostavljanje Via Dinarice – uvod u regionalnu razvojnu platformu“, „Sačuvajmo naše rijeke“ i „Anti-Dop ambasadori bez granica“.

Nikola Mišković, psiholog iz crnogorske NVO ‘Preporod’ je radio na projektu „Anti-Dop ambasadori bez granica“ te smatra da je Program prekogranične saradnje savršeno sredstvo za  širenje primjera dobre prakse izvan graničnih prelaza.

Zajedno sa našim partnerima iz BiH smo proveli najnovije metode u prevenciji od zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladim ljudima i u BiH i u Crnoj Gori te namjeravamo nastaviti s ovim aktivnostima i u budućnosti, neovisno o Programu prekogranične saradnje“, dodao je Mišković.

Nova faza Programa za period 2014 – 2020 u vrijednosti od 8,9 miliona eura je već započela i podržava:

  • Promociju zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalnu i kulturnu inkluziju u prekograničnim područjima;
  • Zaštitu životne sredine, promociju adaptacije i ublažavanja klimatskih promjena, prevenciju i upravljanje rizicima;
  • Promociju turizma i kulturnu i privrednu baštinu.

IPA program prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore je namijenjen rješavanju zajedničkih izazova lokalnih zajednica u graničnom području.

Više informacija o ovom Programu je dostupno na internet stranici:  www.cbc.bih-mne.org

Europa.ba