Izjava povjerenice Jourove o Europskom danu žrtava kaznenih djela

Bruxelles, 22. veljače 2017.

Uoči Europskog dana žrtava kaznenih djela povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vĕra Jourová rekla je:

„Svake godine u EU-u otprilike jedna od sedam osoba postane žrtvom nasilja. Sa svim žrtvama kaznenih djela treba postupati s dostojanstvom i pružiti im potporu i zaštitu koje trebaju. Ja im želim poručiti: Europa je uz vas.

Direktivom o pravima žrtava svim se žrtvama kaznenih djela diljem Europe osigurava pravo na zaštitu, pomoć i potporu. Direktiva je trebala biti provedena u svim državama članicama prije više od godine dana.

Ali prava nisu dovoljna ako se ne primjenjuju u praksi. Ponovno pozivam sve države članice koje još nisu prenijele Direktivu o pravima žrtava u svoje nacionalno zakonodavstvo da to što prije učine.

Prošli tjedan donesena su dodatna pravila radi bolje zaštite žrtava terorizma. Njima će se osigurati da žrtve terorizma dobiju potrebnu zaštitu, savjete i pomoć, gdje god se nalazili u Europi, neposredno nakon napada i toliko dugo koliko je potrebno.

Ove godine htjela bih se usredotočiti na žene. Jedna od triju žena u životu je doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja. Žene koje su žrtve bilo kakva oblika nasilja ne bi se smjelo kriviti za ono što im se dogodilo.

Zato je Komisija 2017. pokrenula kampanju za podizanje svijesti o tom problemu.

Želim da te žene znaju da se mogu obratiti nadležnim tijelima i da ih mogu saslušati policijski službenici, tužitelji i suci, koji su svi za to obučeni. Tijekom suđenja trebale bi se osjećati sigurno, a izvan sudnice zaštićeno od počinitelja kaznenih djela. Trebale bi imati i pristup uslugama potpore prilagođenima njihovim osobnostima i potrebama.

Nasilje, kakve god vrste, povreda je naših europskih vrijednosti i temeljnih prava.

Protiv njega se moramo boriti zajedno, a njegovim žrtvama pružiti potporu koja im je potrebna kako bi ponovo izgradile svoj život.”

Europa.ba