EU ulaže 444 miliona eura u ključne infrastrukturne projekte u oblasti energetike

Države članice Evropske unije dale su 17. februara 2017. godine zeleno svjetlo Komisijinom prijedlogu za ulaganje 444 miliona eura u prioritetne infrastrukturne projekte u oblasti energetike u Evropi. Realizacija 18 odabranih projekata u području električne energije, pametnih mreža i gasa će doprinijeti ostvarivanju ciljeva energetske unije tako što će poboljšati povezanost evropskih energetskih mreža, podići nivo sigurnosti snabdijevanja i podržati održivi razvoj integrisanjem obnovljivih izvora energije iz cijele EU. Ulaganje u održive i obnovljive izvore energije će ubrzati energetski preobražaj Evrope i podstaći zeleni rast i zapošljavanje, što su prioriteti Junckerove Komisije.

Potpredsjednik nadležan za energetsku uniju Maroš Šefčovič je izjavio: „Pozdravljam dogovor koji su postigle države članice. Radi se o važnim projektima čiji uticaj nadilazi granice pojedinačnih država. Oni su opipljivi dokaz značaja koji energetska unija ima za Evropu i doprinosa koji Evropska unija može dati jačanju saradnje između naših zemalja.”

Komesar za klimatska pitanja i energetiku Miguel Arias Cañete je izjavio: „Ovo je još jedna prekretnica ka uspostavljanju čistijeg, konkurentnijeg energetskog tržišta u Evropi. Energetska infrastruktura koja služi svrsi je ključna za unapređenje razvoja obnovljivih izvora energije. Prijedlozi u okviru paketa Čista energija za sve Evropljane sada polako postaju stvarnost. EU nastavlja da se zalaže za sigurnije snabdijevanje evropskih potrošača jeftinijom i održivijom energijom.”

Novčana sredstva za odabrane projekte su uzdvojena iz Instrumenta za povezivanje Evrope, programa za finansiranje projekata u oblasti infrastrukture.

 

Europa.ba