Saopštenje za medije o prvom sastanku pododbora SSP-a između EU i BiH za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku

Banja Luka, 09.02.2017. godine

Predstavnici Evropske komisije (Komisija) i Bosne i Hercegovine (BiH) sastali su se u Banja Luci dana 09.02.2017. godine kako bi razgovarali o stepenu provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usklađenosti domaćih propisa s pravnom stečevinom EU u oblastima inovacija, informacionog društva i socijalne politike. Sastankom su zajedno predsjedavali g. Georg Ziegler, zamjenik šefa Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR – D4) Evropske komisije (ispred EU), i g. Adnan Husić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH (ispred Bosne i Hercegovine).

Tokom sastanka ragovaralo se o situaciji na području informacionog društva i medija, uz osvrt na sveobuhvatne strateške i institucionalne pomake u oblastima informacionog društva i IKT-a. Neispunjavanje obaveza iz ovog dijela, na koje je Komisija ukazala u svom izvještaju za BiH iz 2016. godine, pitanje je na koje treba obratiti pažnju. U pogledu dramatične finansijske situacije u kojoj se nalazi BHRT, Komisija poziva BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoji i primijeni odgovarajući model naplate takse kako bi se osigurala finansijska održivost i politička nezavisnost Javnog RTV servisa, te da uspostavi korporaciju javnih RTV servisa kao zajedničko tijelo sva tri javna RTV servisa u skladu sa zakonom. Pored toga, od BiH je zatraženo da privede kraju prelazak na digitalni signal emitovanja, da osigura političku, finansijsku i operativnu nezavisnost Regulatorne agencije za komunikacije, kao i da uvede broj 112 za hitne slučajeve na nivou cijele države.

Što se tiče obrazovanja i stručnog usavršavanja, Komisija pozdravlja usvajanje Strateških prioriteta za visoko obrazovanje za period 2016-2026 te poziva BiH da zaokruži zakonodavni i strateški okvir, čime bi se osigurala usklađenost između državnih, entitetskih i kantonalnih zakona. Komisija podstiče BiH da sprovede zajedničku jezgru nastavnog plana i programa zasnovanu na ishodima učenja, da unaprijedi saradnju između aktera iz ministarstava i državnih i entitetskih agencija za akreditaciju, da provodi akcioni plan za Osnove kvalifikacijskog okvira, da uvede poduzetničko učenje te da uspostavi obrazovnu statistiku na državnim nivou. EU također pozdravlja učešće BiH u programu Erasmus+ i pohvaljuje dobar rad Erasmus+ ureda i programa Kreativna Evropa s uredima u Sarajevu i Banja Luci. Komisija pozdravlja učešće BiH u uspostavljanju Regionalnog ureda za saradnju  mladih  u Tirani te traži od BiH da ubrza proces ratifikacije predmetnog sporazuma.

U pogledu zapošljavanja i socijalne politike, razgovaralo se o strateškom okviru i institucionalnim kapacitetima, uključujući i provođenje akcionih planova zapošljavanja te razvijanje vještina u skladu s potrebama tržišta rada. Komisija poziva BiH da pojača napore na izradi i provođenju aktivnih politika tržišta rada te da usvoji državnu sektorsku strategiju za zapošljavanje kao preduslov za pristupanje sektorskoj budžetskoj podršci EU. Komisija konstatuje potrebu da se uspostavi sistem koordinacije šema socijalnog osiguranja unutar BiH kao prvi korak prije pripremanja za sistem koordinacije širom EU. Komisija takođe poziva vlasti u BiH da unaprijede i da se više angažuju na provođenju politike socijalne zaštite i socijalne inkluzije, naročito za ugrožene kategorije kao što su osobe s invaliditetom i starije osobe. Komisija takođe podstiče vlasti u BiH da pojačaju svoj angažman u socijalnom dijalogu. Komisija pozdravlja određeni napredak koji je ostvaren u provođenju akcionog plana strategije za Rome, ali naglašava i potrebu za unapređenje pristupa zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju za Rome.

Investicije države u istraživanje i inovacije su i dalje na niskom nivou. Komisija podstiče BiH da unaprijedi administrativne kapacitete i koordinaciju kako bi mogla u potpunosti da iskoristi dostupne EU programe za ove oblasti, naročito putem jačeg učešća u programu Horizon 2020.. Istraživačka infrastruktura je prepoznata kao područje gdje postoji veliki potencijal te bi Bosna i Herecegovina trebala aktivnije učestvovati u ovom području. Komisija podstiče BiH da izradi Akcioni plan ekonomskih reformi  te da usvoji državnu Strategiju za istraživanje za period 2016-2021.

Europa.ba