Podrška Evropske unije Upravi za indirektno oporezivanje BiH se nastavlja

Početak twinning projekta kojeg finansira Evropska unija pod nazivom „Unapređenje kapaciteta Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH” je obilježen konferencijom  održanom 14. februara u Banjoj Luci.

Ovom prilikom, Chloe Berger, šefica Odjela za pravosuđe i unutrašnje poslove, i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH naglasila je uspješnu saradnju EU sa UIO BiH u proteklim godinama.

„Kroz IPA fondove smo finansirali nekoliko projekata koji su se pokazali vrlo uspješnim,  i ostvarili mnogo pozitivnih rezultata u unaprijeđenju kapaciteta UIO uz pomoć stručnih iskustava iz EU“, rekla je Berger.

Osvrnuvši se na buduće izazove, Berger je dodala „jedan od glavnih preduvjeta za provedbu novih carinskih propisa je uvođenje elektronskog potpisa. Nadležni organi u BiH trebaju poduzeti dalje korake kako bi osigurali punu implementaciju elektronskog potpisa koji je i jedna od mjera navedenih u Reformskoj agendi“.

Nj.E. Martin Pammer, ambasador Republike Austrije u BiH je istakao opredjeljenje Austrije za evropski put BiH.

„Ključno je svoriti jedinstveno tržište u Bosni i Hercegovini sa jedinstvenim ekonomskim regulatornim okvirom. Kao što i mnoge austrijske kompanije u BiH ukazuju, različiti pravni i poreski sistemi u entitetima stvaraju dodatne troškove i obeshrabruje ulaganje“, zaključio je ambasador Pammer.

Miro Džakula, direktor UIO BiH, naglasio je važnost kontinuirane podrške EU Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

„Ovaj projekat će pomoći UINO BiH pri izradi zakona i podzakonskih akata u oblasti indirektnog oporezivanja, odnosno carine, poreza na dodatnu vrijednost i akciza zajedno sa njihovom praktičnom primjenom koja je od posebnog značaja za put zemlje ka EU“,  rekao je Džakula.

Cilj projekta je dodatno uskladiti carinske i porezne propise BiH sa zakonodavstvom EU,  te jačanje administrativnih i koordinacijskih kapaciteta UIO BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 1 milion eura, a provodit će ga Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI) iz Austrije u naredne dvije godine. Sastoji se od 3 komponente i 10 aktivnosti u oblasti indirektnog oporezivanja uz učešće od oko 60 stručnjaka iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Litvanije, Češke i Poljske.

Europa.ba