Erasmus+ obogaćuje živote i širi vidike 30 godina

„Erasmus+ je mnogo više od programa mobilnosti studenata. Ovaj program igra ključnu ulogu u uspostavljanju bolje univerzitetske saradnje, razvoju nastavnih planova i programa i za akademsko osoblje i studente, te doprinosi integraciji u širi sistem akademske porodice EU, što, naposljetku vodi do sve povezanije Unije“, rekao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, prisjećajući se svog dragocijenog Erasmus iskustva povodom obilježavanja 30. godišnjice Erasmus+ programa u EU info centru u Sarajevu 10. februara 2017. godine.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH  Sinno je također napomenuo da se ove godine slavi 60. godišnjica od potpisivanja Rimskog sporazuma, koja uz 30. godišnjicu Erasmus+ programa ukazuje šta je svrha EU i obilježava zajednički cilj, a to je jedinstvo različitih naroda.

Događaj se sastojao od video prezentacije o Erasmus+ programu i svečane dodjele nagrada takmičenja „Moje putovanje Evropom“, sa oko 60 učesnika, predstavnika visokoobrazovnih institucija, relevantnih ministarstava i bivših i sadašnjih korisnika Programa.

Suad Muhibić, voditelj Nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH, čiji je zadatak podrška nacionalnim vlastima, visokoobrazovnim institucijama i drugim relevantnim akterima u implementaciji Erasmus+ aktivnosti, izrazio je zadovoljstvo zbog povećanog interesa bh. visokoobrazovnih institucija za ovaj Program.

„Tokom posljednje dvije godine, BiH je zauzela drugo mjesto po broju prijava za programe kreditne mobilnosti u regiji Zapadnog Balkana, te ukupno je realizovano 2.521 dolaznih i odlaznih razmjena studenata. Veliko mi je zadovoljstvo istaknuti da su bh. visokoobrazovne institucije pokazale povećan interes za sudjelovanje u Erasmus+ programima. Po pitanju izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, imali smo 17 uspješnih prijava, od čega su 2 prijave bile u sklopu komponente Jean Monnet, koja ima za cilj podršku akademskom istraživanju u postupku evropskih integracija“, zaključio je Muhibić.

Istaknuvši značaj ulaganja u sektor visokog obrazovanja, Jadranka Mihić, voditeljica Programa za zdravstvo i obrazovanje u Sektoru operacija u Delegaciji EU u BiH je naglasila da se ove godine također obilježava i 20. godišnjica učešća BiH u ovom Programu.

Nakon prezentacija o Erasmus+ programu uslijedila je predaja nagrada takmičenja „Moje putovanje Evropom“ u organizaciji EU info centra. Pravo učešća na takmičenju su imali svi mladi ljudi u BiH, koji su u posljednje vrijeme putovali evropskim zemljama, a koji su poslali kratku putopisnu priču i nekoliko popratnih fotografija o/sa svojih putovanja.

Jedan od pobjednika takmičenja, Samir Beharić, student žurnalistike iz Jajca, opisao je svoje dragocijeno iskustvo sa Erasmus razmjene u nagrađenoj putopisnoj priči.

Erasmus+ ne znači samo studijski boravak i dobivanje dobrih ocjena, već i širenje vidika. Dok sam bio na studentskoj razmjeni u sklopu Erasmus programa, sprijateljio sam se međunarodnim studentima i počeo razmišljati van standardnih okvira. Veoma sam sretan što sam ambasador Erasmus+ programa u svojoj zemlji i što imam mogućnost da podijelim svoje iskustvo i podstaknem bh. studente da se aktivno uključe u ovaj Program. Naposljetku, jednom Erasmus student, uvijek Erasmus student“, rekao je Beharić.

Povodom 30. godina postojanja Erasmus+, programa organizovat će se cjelogodišnji program manifestacija na evropskom, nacionalnim i lokalnim nivoima uz podršku – i inspiraciju – učesnika u Erasmus programu. Putem ovih manifestacija i komunikacije na internetu, Evropska komisija želi podstaknuti otvoreni dijalog o načinu unapređenja ovog Programa s ciljem doprinosa istog evropskom društvu u budućnosti. Do sada, 33 zemlje širom Evrope, uključujući BiH, prijavile su svoje učešće u ovoj kampanji, 208 događaja je registrovano sa ukupno 272.556 učesnika.

Više informacija o kampanji obilježavanja 30. godišnjice Erasmus+ programa je dostupno na internet stranici From Erasmus to Erasmus+

Europa.ba