#TellMyStory: Komisija raspisuje natječaj za nagradu Lorenzo Natali za područje medija za 2017.

Europska komisija je 7. veljače 2017. godine najavila natječaj za nagradu Lorenzo Natali za područje medija za 2017. za izvanredno novinarsko izvješćivanje o razvoju i iskorjenjivanju siromaštva. Za nagradu se mogu natjecati profesionalni novinari i novinari amateri, izvjestitelji i blogeri.

Neven Mimica, povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, rekao je: „Ove je godine 25. godišnjica nagrade Lorenzo Natali za područje medija. Tijekom godina proširili smo tu nagradu kako bi obuhvatila i novinare amatere i profesionalne novinare, no njezin je cilj i dalje isti: nagraditi najbolje izvješćivanje o razvojnim pitanjima. Potičem novinare da se prijave na natjecanje i podijele s nama i ostatkom svijeta svoje dojmljive priče.”

Natječaj za nagradu Lorenzo Natali otvoren je s oznakom #TellMyStory, a nagradom se želi nagraditi najbolje novinarske tradicije stvaranja dojmljivih i ganutljivih priča kojima se daje glas onima koji rijetko imaju priliku izraziti se ili je uopće nemaju.

Nagradom se novinarima daje prilika da pokažu svoju predanost izvješćivanju o razvoju, iskorjenjivanju siromaštva i demokraciji te poticanju ljudi da poboljšaju živote u svojim zajednicama.

Nagrada Lorenzo Natali za područje medija dodijelit će se po jednom novinaru amateru i jednom profesionalnom novinaru iz svake od sljedećih pet regija: Afrike, arapskog svijeta i Bliskog istoka, Azije i Pacifika, Latinske Amerike i Kariba te Europe. Svaki nagrađeni novinar dobit će 5 000 EUR.

Uz glavne, već navedene, teme, ovogodišnji natječaj obuhvaća i „Posebnu nagradu za slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan Europe” za poticajne priče i inicijative kojima se promiču ta sloboda i poštovanje religijske raznolikosti i međureligijske suradnje. Posebne nagrade od po 5 000 EUR dodijelit će se jednom novinaru amateru i jednom profesionalnom novinaru.

Posebnu nagradu sponzorira Ján Figeľ, posebni izaslanik za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan Europske unije. Imenovao ga je predsjednik Europske komisije u svibnju 2016.

Jedan novinar amater i jedan profesionalni novinar dobit će istu nagradu i u posebnoj kategoriji slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja.

Prijave za glavnu nagradu i posebnu kategoriju ocjenjivat će neovisna komisija, koja će dodijeliti i dodatnu veliku nagradu od 5 000 EUR jednome od pobjednika.

Svih 13 pobjednika primit će nagrade na svečanosti u okviru Europskih dana razvoja 2017. u Bruxellesu u lipnju.

Kako se prijaviti

Pozivaju se profesionalni novinari i novinari amateri da prijave svoje radove povezane s temama nagrade Lorenzo Natali za područje medija. Izvješća mogu biti u bilo kojem formatu, tj. objavljena na internetu (uključujući blogove) ili u tisku, ili u obliku kratkog radijskog ili televizijskog izvješća ili videozapisa. U nastavku su upućivanja na više pojedinosti o prijavi i informacije o pravilima. Prijave se mogu podnositi od 7. veljače do 10. ožujka 2017. Vidjeti sva pravila i kriterije.

Kontekst

Europska komisija nagradu Lorenzo Natali za područje medija dodjeljuje već 25 godina, u spomen na Lorenza Natalija, koji je bio povjerenik za razvoj i gorljivi pobornik slobode govora, demokracije, ljudskih prava i razvoja.

Dodatne informacije

Internetska stranica nagrade Lorenzo Natali za područje medija: http://ec.europa.eu/europeaid/lnp

Kako se prijaviti? https://ec.europa.eu/europeaid/node/95894

Europski dani razvoja: https://www.eudevdays.eu/

 

Europa.ba