Federica Mogherini se sastala s ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom

Visoka predstavnica za vanjsku i bezbjednosnu politiku/potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini se sastala s ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom.

Razgovarali su o iznimnom napretku koji je zemlja napravila na putu EU integracija u proteklih godinu dana, tokom kojih je aplicirala za članstvo u EU, te sada odgovara na Upitnik. Takođe su razgovarali o tekućim reformskim naporima: Evropska unija će podržavati zemlju u ovom procesu, koji je od ključne važnosti za odgovaranje na ekonomske i društvene izazove, kao i u oblastima vladavine prava i javne uprave. Uspjeh u ovim reformama može donijeti bitne koristi za građane i pomoći da se dalje razvija EU perspektiva Bosne i Hercegovina kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Naposljetku, visoka predstavnica i ministar su razgovarali o važnosti promovisanja regionalne saradnje. Takođe su ponovili svoje opredjeljenje da nastave saradnju u oblastima bezbjednosti, protuterorizma i borbe protiv radikalizacije.

Europa.ba