Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana nulte razine tolerancije za genitalno sakaćenje žena

Bruxelles, 6. veljače 2017.

Povodom Međunarodnog dana nulte razine tolerancije za genitalno sakaćenje žena visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Komisije Federica Mogherini, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vĕra Jourová te povjerenik za razvoj Neven Mimica zajedno su potvrdili veliku predanost EU-a iskorjenjivanju genitalnog sakaćenja žena te su dali sljedeću izjavu:

„Više od 200 milijuna djevojčica i žena diljem svijeta, od kojih 500 000 živi u Europi, pretrpjelo je genitalno sakaćenje. Smatra se da ta opasnost svake godine prijeti tri milijuna djevojčica u svijetu. Tom se praksom na strahovit način krše ljudska prava, dostojanstvo i tjelesni integritet djevojčica i žena te im se nanosi velika šteta.

U Europskoj uniji godinu 2017. posvećujemo borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama, uključujući genitalno sakaćenje žena. Žene i djevojčice moraju biti zaštićene od nasilja koje se vrši i boli koja se njime nanosi. U tome ključnu ulogu imaju nastavnici, liječnici, medicinske sestre, policijski službenici, odvjetnici, suci ili službenici za azil. EU će pružanjem web-platforme na razini EU-a poduprijeti te stručnjake u zadaći prepoznavanja djevojčica koje su u opasnosti da postanu žrtve genitalnog sakaćenja.

Osim toga štitimo žene i djevojčice u valu migracija tako što im osiguravamo zdravstvenu i psihosocijalnu zaštitu te pravnu pomoć. Reformiranjem našeg zajedničkog europskog sustava azila bolje ćemo moći reagirati na posebne potrebe tražiteljica azila koje su pretrpjele nasilje ili štetu zbog svog spola.

Genitalno sakaćenje žena kazneno je djelo u svim državama članicama EU-a. Mi potičemo partnerske zemlje izvan Europe da genitalno sakaćenje žena također proglase nezakonitim. Od početka relevatnog programa EU-a i UN-a Gambija i Nigerija učinile su povijesni korak donošenjem zakonodavstva kojim se ta praksa kriminalizira. 531 300 djevojčica primilo je zdravstvenu skrb ili potporu u vidu sprečavanja te štetne prakse, a 2000 zajednica javno se obvezalo da će od nje odustati. Nastavit ćemo s radom tako da drugi partneri mogu slijediti naš primjer i spremni smo ih u tome podržati.

No i pored pravnih i političkih promjena genitalno sakaćenje žena prestat će tek kad se dovedu u pitanje i osude društvene norme kojima se promiče ta praksa. Europska komisija podržava tu promjenu ne samo na političkoj razini, već i na razini lokalne zajednice te u njih uključuje očeve, majke, djevojčice, dječake te vjerske vođe ili vođe u zajednici. Da bi se taj proces olakšao, razvit će se bolji načini prikupljanja podataka na nacionalnoj razini i nove metodologije za mjerenje promjene društvenih normi na razini zajednice, a financijska sredstva dostupna su za potporu djevojčicama i ženama kojima prijeti genitalno sakaćenje ili za pristup zdravstvenoj skrbi.

Ciljevi održivog razvoja jedinstvena su prilika za okupljanje i pokretanje cijele međunarodne zajednice kako bi se ostvario ambiciozan cilj ukidanja genitalnog sakaćenja žena.

Mnogo smo toga dosad učinili, a odlučni smo u tome da poduzmemo i mnogo više. Naša je dužnost i obveza svim snagama zalagati se za ukidanje nasilja kojim se ženama uskraćuju njihova temeljna prava.”

Više informacija o genitalnom sakaćenju žena i o tome što Europska unija čini kako bi tu praksu ukinula pronađite među pitanjima i odgovorima i na internetskoj stranici Platforme za osposobljavanje na razini EU.

 

Europa.ba