Održan prvi sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između EU i Bosne i Hercegovine

Predstavnici Evropske komisije i svih nivoa uprave u Bosni i Hercegovini sastali su se u Mostaru 1. februara 2017. godine povodom održavanja prvog sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave između EU i Bosne i Hercegovine. Sastankom su predsjedavali gospodin Dragan Ćuluzan, koordinator za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini i gđa Mikela Matuela (Michela Matuella), rukovodilac Jedinice za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Svrha sastanka je bila da se u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokrene redovan dijalog o pitanjima politika između Komisije i Bosne i Hercegovine, a u cilju razgovora o reformi javne uprave koja se zasniva na šest ključnih oblasti, konkretno strateškom okviru za reformu javne uprave, izradi i koordinisanju politika, državnoj službi i upravljanju ljudskim potencijalima, odgovornosti, pružanju usluga i upravljanju javnim finansijama.

Tokom diskusije pozitivno je ocijenjena priprema novog strateškog okvira za reformu javne uprave i reformu upravljanja javnim finansijama. Komisija je naglasila potrebu za pouzdanim i relevantnim reformskim strategijama koje se moraju zasnivati na detaljnoj raspravi. Takođe je istakla važnost obezbjeđivanja snažnog vođstva za koordinaciju provođenja reforme. U oblasti izrade i koordinisanja politika, Bosnu i Hercegovinu se ohrabruje da poboljša usklađivanje sektorskih politika razvojem državnih strategija. U pogledu poboljšanja kvaliteta zakonskih propisa i politika, Komisija je naglasila važnost javne rasprave i povećane upotrebe procjene uticaja.

Komisija je naglasila potrebu za završetkom osnivanja radnih grupa u okviru mehanizma koordinacije za pitanja u vezi sa EU po hitnom postupku. Ovo je od suštinske važnosti i s obzirom na neophodnost usklađivanja odgovora na Upitnik za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i za proces kreiranja programa za evropske integracije. Razgovaralo se i o posljednjim događajima u vezi sa reformom državne službe. Komisija je pozvala sve nivoe vlasti da se pobrinu da buduće izmjene zakona o državnoj službi ne povećaju nivo politizacije državne službe. Po pitanju odgovornosti, razgovaralo se o posljednjem prijedlogu izmjena zakona o pravu na pristup javnim informacijama, te je Bosni i Hercegovini savjetovano da se postara da ti zakoni poštuju Principe javne uprave.

Europa.ba