#InvestEU: Ugovor između EIF-a i UniCredita putem kojeg će inovativni MSP-ovi dobiti 160 miliona eura

Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit potpisali su ugovor o davanju garancija Innovfin SME kako bi poboljšali pristup finansijskim sredstvima za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije u osam zemalja. Ovu transakciju podržava program Horizon 2020, Okvirni program EU za istraživanje i inovacije, te Evropski fond za straške investicije (EFSI), jezgro Investicionog plana za Evropu.

Ovaj ugovor omogućava UniCreditu da putem svojih banaka ponudi dodatna sredstva u vrijednosti od 160 milliona eura inovativnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji dobiće podršku putem garancije koju obezbjeđuje EIF a potpomaže program Horizon 2020, Program EU za istraživanje i inovacije, dok ugovore o davanju garancija sa bankama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji potpomaže Investicioni plan za Evropu.

Potpredsjednik Evropske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, razvoj, investicije i konkurentnost, rekao je: „Ovaj ugovor je odlična vijest za inovativna mala preduzeća u ovih osam zemalja. Dodatnih 160 miliona eura koji će biti stavljeni na raspolaganje putem ovog ugovora pokazuju da Investicioni plan igra ključnu ulogu u postizanju cilja Komisije da pruži podršku koja će MSP-ovima omogućiti da otvaraju nova radna mjesta, da budu inovativni i da se razvijaju“.

Izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert je dodao: „Ovaj krovni ugovor o garancijama za MSP-ove značajno će pomoći zemljama zapadnog Balkana i istočne Evrope da unapređuju inovacije i preduzetništvo. Siguran sam da će UniCreditova mreža banaka u ovih osam zemalja namijeniti svoja sredstva preduzećima sa visokim razvojnim potencijalom, koja će biti u stanju da dobijena dodatna sredstva pretvore u razvoj i nova radna mjesta“.

Carlo Vivaldi, šef Odjela za centralnu i istočnu Evropu UniCredita, rekao je: „Čvrsto smo posvećeni podršci MSP-ovima u centralnoj i istočnoj Evropi (CEE). Zahvaljujući novom okvirnom instrumentu i našoj širokoj mreži u mogućnosti smo da olakšamo razvoj inovativnih MSP-ova u različitim zemljama gdje će naši klijenti imati lakši pristup sredstvima te imati koristi od boljih cijena“.

Ova transakcija odražava odluku Evropske unije da brzo pokreće konkretne inicijative koje imaju za cilj da ubrzaju proces davanja kredita i obezbjeđivanja garancija kojima će se moći stimulisati zapošljavanje i razvoj u EU.

 

O EIF-u

Evropski investicioni fond (EIF) je dio grupacije Evropske investicione banke. Njegov glavni zadatak je da pruži podršku evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) tako što će im pružati pomoć u pristupanju finansijskim sredstvima. EIF osmišljava i izrađuje preduzetni kapital i kapital za rast, garancije i mikrofinansijske instrumente koji su posebno namijenjeni ovom segmentu tržišta. U toj ulozi, EIF stimuliše ciljeve EU u pogledu pružanja podrške u oblasti inovacija, istraživačkog rada i razvoja, preduzetništva, rasta i zapošljavanja. Više informacija o radu EIF-a o okviru EFSI-a možete pronaći ovdje.

 

O UniCreditu

UniCredit je snažna panevropska grupacija sa jednostavnim modelom komercijalnog bankarstva i u potpunosti je uključena u korporativno i investiciono bankarstvo, te stavlja svoju jedinstvenu mrežu koja se prostire na zapadnu, centralnu i istočnu Evropu na raspolaganje svojoj velikoj klijenteli koja broji 25 miliona klijenata. UniCredit nudi domaća stručna znanja, kao i pristup međunarodnim tržištima, te prati i pruža podršku svojim klijentima širom svijeta, pružajući im jedinstven pristup vodećim bankama na svojih 14 glavnih tržišta, kao i u još 19 zemalja širom svijeta. Evropska bankarska mreža UniCredit obuhvata Italiju, Njemačku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republiku, Mađarsku, Rumuniju, Rusiju, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Tursku.

 

O Investicionom planu za Evropu

Investicioni plan je usmjeren na jačanje evropskih investicija u cilju stvaranja radnih mjesta i u cilju rasta. Planom se to postiže pametnim korišćenjem novih i postojećih finansijskih resursa, uklanjanjem prepreka za investiranje, obezbjeđivanjem vidljivosti i tehničke podrške za investicione projekte. Investicioni plan već daje rezultate. Od projekata i sporazuma čije je finansiranje do sada odobreno u okviru EFSI-a očekuje se da će mobilisati preko 164 milijarde eura ukupnih investicija širom 28 zemalja članica i da će pružiti podršku za više od 388 000 MSP-a. 14. septembra 2016. godine, Evropska komisija je predložila proširenje EFSI-a povećanjem njegove moći i trajanja, kao i jačanjem njegovih dobrih strana. Ovdje možete pronaći najnovije podatke vezane za EFSI po sektorima i po zemljama. Za više informacija, pogledajte listu često postavljanih pitanja na ovu temu.

 

O InnovFinu

Instrument InnovFin SME Guarantee Facility je uspostavljen u okviru inicijative „EU InnovFin Finance for Innovators” koju podržava program Horizon 2020. On pruža garancije i kontragarancije za finansiranje duga u iznosu od 25 000 do 7,5 miliona eura kako bi se poboljšao pristup kreditima za inovativna mala i srednja preduzeća i preduzeća male i srednje tržišne kapitalizacije (do 499 zaposlenih). Ovim instrumentom upravlja EIF, a uvodi se putem finansijskih posrednika – banaka i drugih finansijskih institucija – u zemljama članicama i zemljama pridruženim članicama EU. U sklopu ovog instrumenta, EIF garantuje finansijskim posrednicima dio njihovih gubitaka nastalih po osnovu finansiranja dugova koji se pokrivaju u sklopu instrumenta.

Europa.ba