Europski migracijski program: Komisija izvijestila o napretku prema potpunoj operativnosti europske granične i obalne straže

Bruxelles, 25. siječnja 2017.

Europska komisija danas analizira postignuti napredak i ono što još treba učiniti za potpunu operativnost Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu.

Tri mjeseca od početka rada Agencije učinjeni su važni koraci, među ostalim uspostava obveznih snaga za brzu reakciju za službenike graničnog nadzora i pričuva opreme te osiguravanje novih snaga za europske timove za intervencije vraćanja. One se mogu rasporediti za potporu državama članicama koje imaju glavnu ulogu i nadležne su za jačanje kontrole na vanjskoj granici. Trenutačno Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu ima više od 1550 službenika raspoređenih za potporu državama članicama na njihovim vanjskim granicama, čime se dopunjuju postojeći nacionalni kapaciteti država članica od 100 000 službenika graničnog nadzora. Iako je to dosad najveće udruživanje resursa država članica, za tekuće operacije Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu i dalje nema dovoljno resursa za raspoređivanje. Države članice moraju osigurati da se ti nedostaci primjereno uklone.

Kako bi osigurale potpunu operativnost europske granične i obalne straže što je prije moguće, države članice zajednički su investirale i angažirale se. Time su u djelo provele obećanje o podjeli odgovornosti i pokazivanju solidarnosti u općem interesu. Države članice zastupljene su u upravnom odboru Agencije.

Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izjavio je: Nakon rekordno brze uspostave europske granične i obalne straže svi dionici radili su protekla tri mjeseca punom parom kako bi se omogućilo Agenciji da intervenira na zajedničkim granicama kad god i gdje god je to potrebno u najkraćem mogućem roku. Sad predlažemo daljnje konkretne korake kako bismo to ubrzali. Pozivam države članice da osiguraju potrebne ljudske resurse i opremu kako bi Agencija uskoro postala potpuno operativna.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos rekao je: U samo tri mjeseca ostvarili smo nevjerojatan napredak u provedbi aktivnosti europske granične i obalne straže. Sada su snagama za brzu reakciju na raspolaganju službenici graničnog nadzora i oprema, pa u hitnim situacijama diljem EU-a više neće nedostajati ni osoblja ni opreme. Osim toga, nove snage za timove za intervencije vraćanja poduprijet će nastojanja država članica da poboljšaju vraćanje nezakonitih migranata, što je temeljni element našega Europskog migracijskog programa. Pozivam dionike da nastave brzo i predano raditi i surađivati na svim aspektima europske granične i obalne straže.

U izvješću se analizira napredak postignut u pet prioritetnih područja koja su određena za brzu provedbu i koja su države članice podržale na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove u travnju 2016.

  • Obveznim udruživanjem resursa do bolje brze reakcije Agencije za graničnu i obalnu stražu: Radi povećanja broja odgovornih nacionalnih službenika graničnog nadzora od 7. prosinca Agenciji su na izravno raspolaganje stavljene snage za brzu reakciju koje čini 1500 službenika graničnog nadzora i drugih službenika kako bi se pružila potpora na terenu za trenutačne intervencije na zahtjev država članica te pričuva opreme za brzu reakciju u kojoj je oprema kao što su plovila i helikopteri za izvršavanje brzih intervencija na granicama. Kapacitetima za brzu reakciju dopunjuju se zajedničke operacije Agencije u tijeku i rad nacionalnih službenika graničnog nadzora koje raspoređuju države članice.
  • Preventivne procjene osjetljivosti: Zajednička metodologija za procjenu osjetljivosti donesena je radi godišnje procjene pripremljenosti država članica za suočavanje s izazovima na vanjskim granicama. U siječnju Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu počela je prikupljati podatke o kapacitetu država članica kao osnovnom i glavnom referencijom za procjenu osjetljivosti 2017.
  • Potpora za vraćanja: Tri nove skupine od 690 promatrača vraćanja, pratitelja vraćanja i stručnjaka za vraćanje dostupne su od 7. siječnja 2017. Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu stoga može pomoći državama članicama pri organizaciji i koordinaciji operacija vraćanja te suradnji s trećim zemljama u pogledu vraćanja i ponovnog prihvata. Agencija je već znatno pojačala aktivnosti povezane s vraćanjem. Od stupanja na snagu nove uredbe u listopadu 2016. Agencija je organizirala 78 operacija vraćanja radi vraćanja 3421 nezakonitog migranta, što je više nego tijekom cijele 2015. (ukupni broj 2016.: 232 operacije). Komisija će predstaviti revidirani akcijski plan o vraćanju idućih tjedana.
  • Uspostava mehanizma za podnošenje pritužbi: Mehanizam za podnošenje pritužbi uspostavljen je 6. listopada 2016. kako bi se pratilo i osiguralo poštovanje temeljnih prava u svim aktivnostima Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu.
  • Predložak dogovora o statusu za operativnu suradnju s prioritetnim trećim zemljama: U okviru novog mandata Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu smije provoditi operacije na državnom području susjednih trećih zemalja u skladu s prethodnim dogovorom. Komisija je u studenome 2016. prihvatila predložak dogovora o statusu. Odabrala je Srbiju i bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju kao prioritetne treće zemlje te je od Vijeća danas zatražila da odobri otvaranje pregovora s te dvije zemlje.

U izvješću se također utvrđuju konkretne mjere i sljedeći koraci kojima se treba osigurati uspostava potpuno operativne i opremljene europske granične i obalne straže. Države članice moraju osigurati da su potrebni resursi uvijek dostupni na zahtjev Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu za potrebe trenutačnih i budućih zajedničkih operacija te za raspoređivanje iz obaveznih snaga za brze intervencije na granicama. Države članice morat će i pratiti rezultate procjena osjetljivosti te brzo ukloniti utvrđene nedostatke. Posebice se prvi rezultati toga rada trebaju uzeti u obzir pri određivanju, što je i prioritet, najhitnijih utvrđenih najosjetljivijih točaka. Tako će se idućih mjeseci moći odgovoriti na osjetljivosti povezane s glavnim migracijskim izazovima s kojima se suočavamo.

Trenutačno je izvješće prvo iz niza izvješća koja će poslužiti kao doprinos da se osiguraju pravi alati i odgovori za bolju zaštitu vanjskih granica. Sljedeće izvješće o napretku predviđeno je ožujku 2017.

Kontekst

Uspostava europske granične i obalne straže, u skladu s najavom predsjednika Junckera u govoru o stanju Unije 9. rujna 2015., dio je mjera utvrđenih u okviru Europskog migracijskog programa za bolje upravljanje vanjskim granicama EU-a i jačanje sigurnosti na njima te potporu nacionalnim službenicima graničnog nadzora koje raspoređuju države članice. Schengensko područje bez unutarnjih granica održivo je samo ako se učinkovito osiguraju i zaštite vanjske granice.

Europska komisija iznijela je 15. prosinca 2015. zakonodavni prijedlog uspostave europske granične i obalne straže, na temelju postojećih struktura Frontexa, kao odgovor na nove izazove i političku stvarnost s kojima se u području migracije i unutarnje sigurnosti suočava EU. Europski parlament i Vijeće odobrili su Uredbu o europskoj graničnoj i obalnoj straži u rekordnom roku od samo devet mjeseci.

Europska granična i obalna straža uspostavljena je 6. listopada 2016. i ključni je element u jačanju kontrole na vanjskim granicama EU-a. Njezina potpuna funkcionalnost trebala bi omogućiti povratak schengenskim načelima slobodnog putovanja bez unutarnjih granica.

Sredstva EU-a namijenjena Agenciji postupno će se povisivati s 250 milijuna eura 2016. na 320 milijuna eura 2020., a osoblje Agencije rast će s 400 zaposlenika 2016. na 1000 zaposlenika 2020.

Dodatne informacije

Izvješće Komisije Europskom parlamentu i Vijeću o operativnosti europske granične i obalne straže

INFORMATIVNI ČLANAK: nova Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu

Sigurnost europskih vanjskih granica: web-mjesto Europske komisije

Web-stranica Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu

 

Europa.ba