Erasmus slavi 30 godina

U četvrtak, 26. januara, Evropska komisija će izdati svoj godišnji izvještaj o Erasmus + programu, u kojem su procijenjene performanse i  napredak na postizanju cilja od 4 miliona ljudi koje će program podržati u razdoblju između 2014. i 2020. godine. Ova publikacija se poklapa sa pokretanjem kampanje obilježavanja 30. godišnjice programa, koja će biti proslavljena na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou.

 

Osnovne informacije:

Erasmus + program ima za cilj da podrži modernizaciju obrazovanja u Evropi. U protekle tri decenije, program je godišnje koristilo gotovo 300.000 studenata u visokom obrazovanju, što je mladim Evropljanima omogućilo da studiraju, obučavaju se, steknu radno iskustvo, volontiraju u inostranstvu i razvijaju vještine izvan svoje zemlje.

Vremenom, Erasmus + program je proširio domet svoje podrške, te sada pokriva stažiranje/strukovnu obuku i mnoge aktivnosti u području sporta. Osim svoje uloge programa za razmjenu studenata, Erasmus + je vremenom postao moćno sredstvo koje povezuje svijet obrazovanja i rada. Također, njegov geografski opseg proširen je sa 11 zemalja 1987. godine, na 33 zemlje danas.

Trenutni, sedmogodišnji program (2014-2020), ima budžet od 14,7 milijardi eura – što je povećanje od 40% u odnosu na prethodni nivo potrošnje, te odražava predanost EU da ulaže u mlade Evrope.

Događaj:

Pokretanje kampanje će se održati 26. januara 2017. godine u Parlamentariumu u Briselu od 12:00, u prisustvu alumnista Erasmus programa.

Tokom 2017. godine, mnogi događaji će biti organizovani širom Evrope kako bi proslavili 30-tu godišnjicu, uključujući i vodeći događaj u Evropskom parlamentu u junu.
Više informacija:

26. januara 2017. godine, osim godišnjeg izvještaja, koji sadrži činjenice specifične za svaku zemlju, bit će objavljene i video snimke, svjedočanstva i infografike.

 

Izvori:

Erasmus + generacija video clip
30 godina Erasmusa web stranica
Pretplatite se na Erasmus + bilten
Pridružite se proslavi registriranjem događaja!
#ErasmusPlus

Erasmus + Program vodič
Erasmus + Nacionalne agencije

 

 

Europa.ba