Evropska komisija pozdravila stupanje na snagu novih pravila o transparentnosti poreznih mišljenja u EU

Evropska komisija je pozdravila stupanje na snagu novih pravila kako bi se državama članicama Evropske unije osigurale sve potrebne informacije o poreznim mišljenjima danima multinacionalnim poduzećima u drugim državama članicama.

Države članice obvezne su od 1. januara 2017. automatski razmjenjivati informacije o svim novim poreznim mišljenjima s prekograničnim učinkom koja budu izdale. Razmjena će se obavljati putem središnjeg depozitorija dostupnog svim državama članicama.

Pierre Moscovici, komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: “Dužnost nam je učiniti oporezivanje dobiti poštenijim i transparentnijim te sa svim mogućim sredstvima spriječiti zlouporabu poreznog sistema i premještanje dobiti. Automatska razmjena informacija o poreznim mišljenjima s prekograničnim učinkom koja se počela primjenjivati 1. januara veliki je korak naprijed. Državama članicama i njihovim nacionalnim poreznim upravama osigurava informacije nužne za otkrivanje nekih nepoštenih poreznih praksi i poduzimanje potrebnih mjera odgovora.”

Svakih će šest mjeseci nacionalne porezne uprave poslati izvještaj u depozitorij sa popisom svih poreznih mišljenja s prekograničnim učinkom koja su izdale. Ostale će države članice moći pregledati te popise te od države članice izdavateljice zatražiti detaljnije informacije o pojedinim mišljenjima. Prva bi se razmjena trebala izvršiti najkasnije do 1. septembra 2017.

Države članice morat će do 1. januara 2018. dostaviti navedene informacije i za sva mišljenja s prekograničnim učinkom izdana od početka 2012.

Dodatne informacije:

Administrativna saradnja u području izravnog oporezivanja

Europa.ba