Europske prijestolnice kulture za 2017.: Aarhus i Pafos

Sljedeće će godine danski i ciparski grad biti domaćini jednog od najpopularnijih projekata EU.

Aarhus i Pafos od 1. siječnja nosit će titulu europske prijestolnice kulture. Kulturni program službeno počinje 21. siječnja u Aarhusu. Svečano otvaranje u Pafosu održat će se 28. siječnja u prisutnosti Christosa Stylianidesa, povjerenika za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, te Nicosa Anastasiadesa, ciparskog predsjednika [potvrda naknadno]. Povjerenik Tibor Navracsics izjavio je: „Titula europske prijestolnice kulture jedinstvena je prilika za okupljanje zajednica kroz kulturu te za poticanje snažnih lokalnih, europskih i međunarodnih partnerstava za budućnost. Aarhusu i Pafosu želim mnogo uspjeha u idućoj godini.” Oba su grada osmislila programe kojima se predstavljaju stoljeća kulture te se u njima istodobno služe različitim oblicima umjetnosti kako bi skrenuli pozornost na socioekonomske probleme s kojima se Europa danas suočava.

„Preispitivanje” je središnja tema u Aarhusu 2017. Taj će danski grad pokazati kako nam umjetnost, kultura i kreativni sektor mogu pomoći da preispitamo i oblikujemo svoje osnovne društvene, urbane, kulturne i gospodarske oblike ponašanja te pronađemo nova rješenja za zajedničke izazove. Izvedba vikinške sage na krovu, umjetnička izložba koja se proteže cijelim gradom i obalom, „Svjetski forum kreativnosti” i međunarodni dječji književni festival samo su neka od brojnih događanja kojima će se prošlost putem kreativnih ideja povezati sa sadašnjošću i budućnošću.

U središtu proslava u okviru kulturnog programa u Aarhusu 2017. bit će djeca. Stotine djece iz regije središnje Danske okupit će se u Aarhusu kako bi u okviru niza događanja nazvanih „Zemlja želja” zamišljali budućnost. Kad se na svečanost otvaranja spusti noć, spektakularnom predstavom uz sjajne prizore te vikinške duhove i bogove na nebu obilježit će se početak godine u kojoj će taj grad biti europska prijestolnica kulture.

„Povezivanje kontinenata, premošćivanje kultura” zajednička je tema koja povezuje stotine događanja koja se organiziraju 2017. u Pafosu. Prvi ciparski grad koji postaje europska prijestolnica kulture ponosi se svojim iskustvima multikulturalizma i geografskim položajem u blizini Bliskog istoka i sjeverne Afrike te se njima služi kako bi osnažio odnose među zemljama i kulturama. Pafos je spreman postati golema otvorena pozornica – „Tvornica na otvorenom” – u kojoj se tradicija tisuća godina kulturnog života na javnim prostorima isprepleće sa suvremenim načinima stvaranja, razmišljanja i življenja.

Svečano otvaranje 2017. u Pafosu nadahnuto je jednom od tema kulturnog programa za tu godinu: „Mit i religija”.Tijekom jedinstvenoga glazbeno-plesnog spektakla udahnut će se nov život mitovima o Pigmalionu i Galateji te drugim pričama iz povijesti Pafosa. Tijekom vikenda otvaranja 28. – 29. siječnja grad će se pretvoriti u tvornicu na otvorenom, gdje će se održavati brojne predstave i umjetničke izvedbe.

Kontekst

Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi. Pokrenula ju je 1985. tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati istaknutu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada.

To je ujedno izvrsna prilika gradovima da promijene svoj imidž, postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoj razvoj kroz kulturu.

Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i gospodarsku sferu u gradu i u regiji u kojoj se on nalazi. Jedna je studija, primjerice, pokazala da se broj turista koji posjećuju europsku prijestolnicu kulture i ondje provode najmanje jednu noć u prosjeku povećao za 12 % u usporedbi s godinom prije nego što je grad dobio tu titulu.

Wroclaw u Poljskoj i San Sebastian u Španjolskoj bili su europske prijestolnice kulture 2016. Nakon Aarhusa i Pafosa 2017. buduće europske prijestolnice kulture bit će Valetta (Malta) i Leeuwarden (Nizozemska) 2018., Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija) 2019. te Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) 2020. Temišvar (Rumunjska), Elefsina (Grčka) i Novi Sad (Srbija, zemlja kandidatkinja) nedavno su preporučeni da postanu tri europske prijestolnice kulture 2021. te se čeka da ih odgovarajuća nadležna tijela službeno nominiraju.

Dodatne informacije

Aarhus 2017 – Europska prijestolnica kulture
Pafos 2017 – Europska prijestolnica kulture
Europske prijestolnice kulture za 2017.: Informativni članak
Europske prijestolnice kulture – brošura Trideset godina postignuća

Europa.ba