Usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije BiH bi doprinijelo razvoju privrede i životnog standarda građana

U zajedničkom pismu koje su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke i Švedske, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik Evropske unije, i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, poslali Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, premijeru FBiH i nadležnim ministrima, izrazili su snažnu podršku usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Na usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH čeka se od 2013. godine, što je prouzročilo brojne probleme u implementaciji aktivnosti na polju energetske efikasnosti u Federaciji BiH. Zbog kašnjenja u usvajanju zakona, građani nisu u mogućnosti da uživaju prednosti sistematske implementacije mjera energetske efikasnosti u svakodnevnom životu. Pored toga, Bosna i Hercegovina nije ispunila svoje zakonske obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice što je važan element u procesu pristupanja EU. Što je najvažnije, sve dok se okvirni zakon ne usvoji i ne izrade propratne zakonske uredbe, Bosna i Hercegovina i dalje neće biti u mogućnosti da iskoristi prednosti mjera energetske efikasnosti koje bi u veliko doprinijele održivom razvoju privrede i životnog standarda njenih građana.

Sektor energetske efikasnosti ima značajan neiskorišteni potencijal koji može obezbijediti ekonomske i ekološke koristi, kao što su investicije, nova radna mjesta, smanjenje štetnih emisija, uštede energije i uštede novca. Analize nacrta Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti pokazuju da investicioni potencijal u BiH iznosi čak 5 milijardi KM. Vrlo mali broj privrednih sektora u BiH imaju tako jasan potencijal koji pruža obostranu korist i privatnom i javnom sektoru kao što je slučaj sa sektorom energetske efikasnosti.

Europa.ba