Pregled razvoja u zapošljavanju i socijalnoj politici u Europi: veća zaposlenost, manje siromaštva i promjenjivi svijet rada

Bruxelles, 20. prosinca 2016.

U danas objavljenom najnovijem godišnjem Pregledu razvoja u zapošljavanju i socijalnoj politici u Europi (ESDE) prisutni su pozitivni rezultati.

Stvoreno je tri milijuna radnih mjesta, zapošljavanje je u porastu, a siromaštvo u padu. Međutim, razina je nezaposlenosti još uvijek visoka, a među državama članicama u tom pogledu vladaju velike razlike. Tržišta rada i društva trebat će se prilagoditi novim oblicima rada.

U ovogodišnjem je Pregledu razvoja u zapošljavanju i socijalnoj politici – području koje skraćeno nazivamo ESDE – fokus stavljen na zapošljavanje u kontekstu rješavanja pitanja siromaštva, digitalizaciju i promjenjivi svijet rada, ulogu socijalnog dijaloga, razlike među državama članicama te integraciju izbjeglica u tržište rada.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: Ovogodišnji Pregled pokazuje uspješnost truda uloženog tijekom zadnjih godina. Naša gospodarstva stvaraju radna mjesta. Porasli su raspoloživi prihodi domaćinstava. Međutim, još je uvijek velik broj ljudi koji su zaposleni, ali siromašni, iz čega se može zaključiti da nije važno samo stvaranje radnih mjesta, nego stvaranje kvalitetnih radnih mjesta. Uz to se društva i tržišta rada mijenjaju zbog novih tehnologija i oblika rada. S time dolaze nove prilike, ali i novi potencijalni problemi, a mi se moramo pobrinuti da ne zaboravimo ni na koga. Namjeravamo se izravno suočiti s tim problemima preko europskog stupa socijalnih prava i novih inicijativa u okviru novog Programa vještina za Europu.

Porast zaposlenosti, pad siromaštva

Broj zaposlenih Europljana porastao je na 232 milijuna i postavio novi rekord. Prošle je godine stvoreno tri milijuna radnih mjesta, većina od kojih su trajne prirode. U većini slučajeva radno mjesto s punim radnim vremenom djelotvorno štiti ljude od siromaštva. Udio stanovništva Unije za koji se smatra da mu prijeti siromaštvo ili socijalna isključenost je 23,7 %, najniži u zadnjih pet godina.

Međutim, prema podacima iz listopada 2016. 8,3 % Europljana još je uvijek nezaposleno, a u Pregledu se ističe koliko se bilo teško vratiti radu u godinama nakon krize (2008. – 2013.): na svakih osam nezaposlenih osoba samo je jedna uspjela pronaći u roku od tri godine trajno radno mjesto s punim radnim vremenom. Nezaposlenost mladih, čija je stopa viša od 20 %, i dalje ozbiljno zabrinjava.

Promjenjivi svijet rada

Budućnost rada mijenja se u kontekstu sve veće digitalizacije gospodarstva, posebno pojavom digitalnih platformi i ekonomije suradnje koje će ponuditi nove prilike za rad, prvenstveno u obliku samozapošljavanja. Iako su ulaganja u IKT zaslužna za trećinu gospodarskog rasta u Uniji između 2005. i 2010., u tom sektoru još uvijek postoji puno nepopunjenih radnih mjesta. Kako bi se u potpunosti iskoristile koristi od digitalizacije, ključno je ulagati u vještine.

Konvergencija i divergencija u EU-u

Prisutni su pozitivni znakovi koji ukazuju na ponovni zamah konvergencije nakon što su se nejednakosti znatno povećale nakon teške recesije 2009. Usprkos tome, još uvijek postoje velike razlike. Postoje velike razlike u stupnju uspješnosti s kojim su se tržišta rada, politike socijalne zaštite i institucije širom EU-a suočili s gospodarskim šokovima.

Integracija izbjeglica u društvima i tržištima rada

Tijekom 2015. i prvih devet mjeseci 2016. u državama članicama podneseno je više od 2,2 milijuna zahtjeva za azil. Međutim, kad je riječ o integraciji u naša tržišta rada, izbjeglice se suočavaju s preprekama kao što su niže razine obrazovanja i nedovoljne jezične vještine. Ulaganje u njihovo obrazovanje i jezične vještine te olakšavanje priznavanja vještina ključni su elementi za olakšavanje integracije izbjeglica u tržišta rada. Time će se pojačati ljudski kapital EU-a u kontekstu starenja stanovništva.

Stvaranje kapaciteta za socijalni dijalog

Budući da razlika između poslodavaca i radnika postaje nejasnija zbog novih oblika zapošljavanja, nastaju novi problemi u pogledu uloge koju socijalni partneri i socijalni dijalog mogu imati u rješavanju problema današnjeg tržišta rada. Pregled ESDE-a identificira načine na koje socijalni partneri mogu djelotvorno reagirati na te probleme zastupanjem novih vrsta radnika i poslodavaca te suradnjom s tijelima javne vlasti. Na primjer, u nekim se državama članicama novi oblici digitalnih poduzeća, kao što su Uber i s njim povezani radnici, sve češće svrstavaju među socijalne partnere.

Kontekst

U Pregledu razvoja u zapošljavanju i socijalnoj politici opisuju se najnoviji trendovi u zapošljavanju i socijalnoj politici te se razmatraju budući problemi i mogući odgovori u obliku politika. Pregled je glavno izvješće Europske komisije za predstavljanje dokaza i analize te ispitivanje kretanja i budućih problema.

Postoje brojni konkretni primjeri načina na koji Komisija namjerava rješavati probleme otkrivene na temelju godišnjih Pregleda ESDE-a. Najistaknutija je inicijativa europski stup socijalnih prava. Nakon opsežnog savjetovanja pokrenutog u ožujku 2016. završni će se prijedlog te inicijative predstaviti početkom sljedeće godine. Glavna područja inicijative su stvaranje najvećeg mogućeg broja prilika za zapošljavanje, jamčenje uključivih tržišta rada i društava te podupiranje ponovne uzlazne konvergencije u europodručju i EU28 kao cjelini.

Komisija će uložiti dodatni trud u okviru novog Programa vještina koji je pokrenula u lipnju 2016. kako bi nastavila ulagati u vještine stanovništva i time omogućila ljudima da zadovolje zahtjeve tržišta rada. To obuhvaća pokretanje Plana za sektorsku suradnju u pogledu vještina početkom sljedeće godine. U tom će se kontekstu u prvoj polovici 2017. također pokrenuti alat za profiliranje vještina državljana trećih zemalja. Njime će se omogućiti rana identifikacija, vidljivost i priznavanje vještina i kvalifikacija tražitelja azila, izbjeglica i drugih migranata.

Konačno, pojavljuju se rezultati Komisijinih nastojanja u području smanjivanja nezaposlenosti općenito, a posebno nezaposlenosti mladih. Od 2013. se broj nezaposlenih mladih smanjio za 1,6 milijuna, a broj mladih koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne osposobljavaju za 900 000. Komisija je produljila program Garancija za mlade, uložila dodatna financijska sredstva u Inicijativu za zapošljavanje mladih i nedavno predstavila inicijativu za ulaganje u europske mlade kako bi u najvećoj mogućoj mjeri povećala prilike mladih na tržištu rada.

Dodatne informacije

OBAVIJEST/16/4428

Novosti na internetskim stranicama Glavne uprave za zapošljavanje

Pregled razvoja u zapošljavanju i socijalnoj politici u Europi 2016.

Analiza zaposlenosti i socijalnog stanja

Pratite Marianne Thyssen na twitteru i facebooku.

#ESDE2016

Pretplatite se na besplatni elektronički bilten Europske komisije o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju

 

Europa.ba