EU projekat “Jačanje provedbe zakona” postigao prve ciljeve

Ciljevi Projekta „Jačanje provedbe zakona“ planirani za period septembar – decembar 2016. godine uspješno su postignuti, zaključeno je na drugom sastanku Upravnog odbora Projekta koji finansira Evropska unija, održanog 20. decembra 2016. godine u Sarajevu.

To se, posebno, odnosi na oblast međunarodne policijske saradnje. Naime, smjernice za upućivanje oficira za vezu u međunarodne policijske organizacije službeno su uručene BiH kao državi korisnici Projekta. „Ovaj dokument predstavlja kompilaciju najboljih praksi Evropske unije kad je riječ o upućivanju oficira za vezu, pruža preporuke za poboljšanje svih oblasti koje smo sa kolegama iz BiH identificirali i, kao takav, predstavlja čvrstu osnovu za daljnje postupanje,” naglasio je Friedrich Hofbauer, rezidentni savjetnik Projekta.

Cilj je postignut i kad je riječ o oblasti usklađivanja zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU. Rezultat je lista prioriteta za usklađivanje unutar Poglavlja 23 – Pravosuđe i unutrašnji poslovi. Ovaj proces zahtijeva poboljšanje kapaciteta za pripremu zakonodavstva i procedura, kao i održive mehanizme unutar sektora za provedbu zakona sposobne za pripremu zakona prikladnom dinamikom.

Upravni odbor je naglasio i uspješno implementiranu aktivnost potpisivanja Deklaracije o nultoj toleranciji na korupciju u policijskoj službi, čin kojim su sve agencije za provedbu zakona u BiH ponovo naglasile predanost uspješnijoj borbi protiv korupcije kao ozbiljnoj prijetnji bh. društvu.

Kad je riječ o prioritetima za narednih šest mjeseci, Upravni odbor se složio da će fokus, između ostalog, biti na jačanju policijskih i tužilačkih kapaciteta u borbi protiv kriminala. “Krajnji cilj su ojačani istražni i tužilački kapaciteti, kao i mehanizmi saradnje. Stoga je potrebna daljnja sinhronizacija istražnih aktivnosti i procesuiranja ozbiljnih oblika kriminala i korupcije između policije i tužilaštava širom BiH, i u ovoj oblasti ćemo se također osloniti na najbolje EU prakse, istaknuo je Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH u svojstvu voditelja projekta u ime BiH kao države korisnice Projekta.

Upravni odbor čine imenovani predstavnici svih agencija za provedbu zakona sa državne i entitetske razine i kao direktni korisnici Projekta preuzimaju odgovornost u pripremi i implementaciji projektnih aktivnosti. „Želio bih naglasiti da su u proteklih šest mjeseci svi korisnici Projekta iskazali ozbiljnu predanost ka ostvarivanju ciljeva i ne sumnjam da će se takav pristup nastaviti i u budućnosti,” zaključio je Hofbauer.

 

 

Projekat „Jačanje provedbe zakona” se implementira u BiH u cilju daljnjeg unapređenja policijske službe i jačanja saradnje, koordinacije i efikasnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. Projekat vodi austrijsko Savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Slovenije i Hrvatske. Projekat finansira Europska unija u iznosi od EUR 4.5 miliona iz Instrumenta pristupne pomoći (IPA 2012).

Europa.ba