EU projekat pomogao izradu smjernica za upućivanje oficira za vezu u međunarodne policijske organizacije

Set preporuka i smjernica za upućivanje oficira za vezu u međunarodne policijske organizacije predstavljen je 20. decembra 2016. godine u okviru sastanka Upravnog odbora Projekta „Jačanje provedbe zakona“, koji finansira Evropska unija. Projekat radi na daljnjem unapređenju policijske službe i jačanju saradnje, koordinacije i efikasnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Ovaj dokument pruža detaljan pregled svih relevantnih pitanja koja moraju biti ozbiljno uzeta u razmatranje kako bi BiH iskoristila prilike i izbjegla prepreke kad je riječ o upućivanju oficira za vezu u međunarodne policijske organizacije,“ izjavio je je Kurt Hager, voditelj Projekta u ime Saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije prilikom službenog uručenja dokumenta Samiru Rizvi, pomoćniku ministra sigurnosti BiH u svojstvu voditelja Projekta u ime BiH kao države korisnice.

Provedena analiza je otkrila da u BiH ne postoji adekvatan pravni okvir koji reguliše uslove, odabir, pripremu i upućivanje oficira za vezu u međunarodne policijske organizacije, njihova prava i obaveze kao ni nadzor nad njihovim radom. Te su oblasti u dokumentu detaljno obrađene.

Zato ovaj dokument predstavlja vrlo važan korak ka pravnom regulisanju ovog pitanja od relevantnih organa vlasti. To je posebno važno za upućivanje oficira za vezu u Europol, što je prioritet, budući da će BiH ne samo imati priliku koristiti alate i kapacitete Europola u borbi protiv kriminala, već i unaprijediti bilateralnu policijsku saradnju,” naglasio je Rizvo.

Zadatak oficira za vezu je olakšati razmjenu informacija između relevantnih organa država što zahtijeva pristup operativnim i administrativnim bazama podataka direktno ili putem jedinstvene tačke kontakta (SPOC) za međunarodnu policijsku saradnju. I u tom pogledu, dokument predstavlja najbolje EU prakse u upotrebi, između ostalog, uspostavu tzv. ‘one-stop shop’ za sve kanale međunarodne policijske saradnje, koji će okupiti predstavnike svih agencija za provedbu zakona, zatim efikasan i efektivan radni proces, kao i dostupnost policijskih i krim-obavještajnih podataka.

Ovaj dokument će biti dostavljen svim relevantnim vlastima u BiH na daljnje postupanje. “Mi smo osigurali da preporuke i smjernice prate najbolje EU prakse i uvjeren sam da će, kad se implementiraju, pomoći kolegama u BiH da na najbolji mogući način iskoriste prednosti međunarodne policijske saradnje,” zaključio je Hager.

Projekat „Jačanje provedbe zakona” se implementira u BiH u cilju daljnjeg unapređenja policijske službe i jačanja saradnje, koordinacije i efikasnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. Projekat vodi austrijsko Savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Slovenije i Hrvatske. Projekat finansira Europska unija u iznosi od EUR 4.5 miliona iz Instrumenta pristupne pomoći (IPA 2012).

Europa.ba