Evropska unija i Bosna i Hercegovina obilježavaju novu fazu trgovinske saradnje

Potpisivanje Protokola o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) predstavlja korak naprijed na putu Bosne i Hercegovine (BiH) ka Evropskoj uniji (EU). EU i BiH su danas u Briselu potpisale Protokol o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.1 Potpisivanjem je završen dug proces pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine i obilježava početak nove važne faze u bilateralnim odnosima.

Protokol su potpisali Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, u ime BiH; Robert Fico, premijer Slovačke koji predstavlja Predsjedništvo Vijeća EU, u ime EU i njenih država članica; te Johannes Hahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, u ime Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom).

“Naši pregovarački timovi su obavili sjajan posao da bi se postigao pošten dogovor u obostranom interesu Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Posvećenost vlasti BiH da se ovaj proces dovede do uspješnog završetka, a to je, bez sumnje, jedan od faktora koji su omogućili da 2016. godina bude godina uspjeha za BiH na njenom putu ka EU,” rekao je komesar Hahn nakon potpisivanja.

Protokol koji je parafiran 18. jula, predviđa tehničko prilagođavanje trgovinskih odredbi SSP-a kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU u julu 2013. godine i spriječilo narušavanje bilateralne trgovine – što je standardna praksa nakon svakog proširenja EU.

Protokol će biti privremeno primijenjen od 1. februara 2017. godine, dok se ne završi postupak ratifikacije koji sprovode Evropski parlament i Parlamentarna skupština BiH. Istoga dana EU će automatski ponovo uspostaviti trgovinske olakšice na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz BiH u EU, uključujući voće i povrće (“autonomne trgovinske mjere”).

Zajedno sa Protokolom o adaptaciji SSP-a, Denis Zvizdić u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH potpisao je odluku kojom se bilateralna pravila o porijeklu zamjenjuju sa onima koje su sadržana u Regionalnoj Konvenciji o pan-Euro-mediteranskim (PEM) preferencijalnim pravilima porijekla. To će pojednostaviti trgovinu sa EU i otvoriti nove mogućnosti za trgovinu s drugim partnerima u široj regiji PEM-a.

Više informacija:


(1) Protokol Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih zemalja članica, sa jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Europa.ba