Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime Evropske unije povodom Dana ljudskih prava 10. decembra 2016.

Evropska unija i njezine države članice 10. decembra obilježavaju Dan ljudskih prava. S obzirom na to da nejednakost i kršenja ljudskih prava predstavljaju sve veći problem diljem svijeta, dok u zemljama poput Sirije sukobi i dalje traju, tim je važnije da udvostručimo svoje napore kako bismo odbranili prava svih ljudi. Zato ove godine zajedno s Ujedinjenim nacijama pozivamo ljude da se zauzmu za nečija prava.

Svako od nas osobno je odgovoran založiti se za ta prava. Možemo se voditi primjerom branilaca ljudskih prava koji se hrabro suočavaju sa sve većim pritiskom i prijetnjama u mnogim zemljama. Evropska unija odlučna je u tome da ih zaštiti i promiče prostor za djelovanje civilnog društva. Kako bi postigli taj cilj, dužnosnici EU se sastaju s braniocima ljudskih prava, prate njihova suđenja, posjećuju ih u pritvoru i u razgovoru s vladama ukazuju na njihove slučajeve. U 2016. EU je među ostalim putem fonda EIDHR-a za hitne slučajeve osigurala finansijsku podršku za više od 250 branilaca ljudskih prava i njihovih porodica koji su izloženi riziku zbog svojeg svakodnevnog rada.

Iako je pojedinačno djelovanje ključno, Evropska unija kao cjelina i dalje će imati vodeću ulogu u promicanju svjetskog poretka temeljenog na pravima, s poštovanjem ljudskih prava kao temeljnom vrijednošću. Specijalni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrinidis aktivno diljem svijeta podiže svijest o politici EU u području ljudskih prava. Istodobno delegacije EU neumorno rade na obrani ljudskih prava u svojim zemljama domaćinima. EU se na multilateralnim forumima i dalje snažno zalaže za ljudska prava, te u potpunosti podupire sistem UN-a za ljudska prava, koji je od temeljne važnosti za zaštitu univerzalnih ljudskih prava i praćenja usklađenosti.

U narednoj godini EU će provoditi mjere praćenja nove globalne strategije EU za vanjsku i sigurnosnu politiku koja je pokrenuta u junu 2016. i u kojoj smo se obvezali poticati poštovanje ljudskih prava unutar i izvan EU. To podrazumijeva osiguravanje najviše razine zaštite ljudskih prava za migrante i izbjeglice u svim aktivnostima koje EU poduzima u području migracija i razvoja. Također ćemo ocijeniti napredak našeg ambicioznog Akcionog plana za ljudska prava i demokratiju za razdoblje od 2015. do 2019. Jednako tako, iznova ćemo se obvezati na borbu protiv mučenja i zlostavljanja te zaštitu prava djeteta preispitivanjem smjernica EU i dodatnim jačanjem učinka naših politika u tom području.

Evropska unija će se danas, kao što je to radila cijele ove godine, zauzeti za ljudska prava diljem svijeta i pružiti punu podršku svakom pojedincu koji to isto čini.

Europa.ba