Na Jahorini održan okrugli sto “Kontrola bjesnila i bruceloze i epidemiološka situacija u regionu”

SARAJEVO, 1.12.2016.

Projekat “Tehnička pomoć u koordinaciji Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u Bosni i Hercegovini – Faza III”, koji financira EU, u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BIH kao vodećom korisničkom institucijom u okviru projekta, organizovao je na Jahorini regionalni susret predstavnika relevantnih uprava/ureda/kancelarija/ agencija za veterinarstvo zemalja zapadnog Balkana o kontroli bolesti životinja, poput bjesnila i bruceloze, kao i o cjelokupnoj epidemiološkoj situaciji u regiji.

Pozdravljajući učesnike okruglog stola, Melvin Asin, šef Odjela kooperacija Delegacije Europske unije u BiH je istakao: “Europska unija pruža značajnu pomoć veterinarskom sektoru Bosne i Hercegovine posljednjih godina. BiH bilježi pozitivne trendove u kontroli bolesti životinja ali postoji još uvijek značajna potreba za nastavkom rada, harmoniziranog razvoja i saradnje sa zemljama regiona, osobito po pitanju unosa i širenja zaraznih bolesti“.

Cilj održavanja ovog okruglog stola je, prije svega, razmjena informacija i iskustava u vezi suzbijanja i kontrole bjesnila i bruceloze, ali i razgovor o drugim bolestima sa prekograničnim efektom sa kojima se naše službe suočavaju”, izjavio je Dr Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Učesnici današnjeg okruglog stola su usvojili i niz zaključaka koji se odnose na održavanje regionalne saradnje u vezi sa razmjenom informacija o kretanjima i metodama kontrole bolesti, rezultatima i planiranju budućih mjera.

Projekat kojeg financira EU iz programa IPA 2012 “Tehnička pomoć u koordinaciji Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u BiH – Faza III”, započet je u martu 2015. i provodit će se do marta 2017. Zadatak projekta je, između ostalog, pružanje podrške punoj provedbi programa kontrole i iskorjenjivanja bjesnila i bruceloze.

Za više informacija, molimo kontaktirajte EU projekt Tehničke pomoći:
Aida Prljača, ekspertica za odnose s javnošću
Tel.+387 61 159 088
Email: aida.prljaca@operaprojects.eu

Europa.ba