Seminar za liječnike i veterinare “Jedno zdravlje” održan u Mostaru uz podršku EU

U Mostaru je 29.11.2016. održan seminar „Jedno zdravlje“ u organizaciji projekta “Tehnička pomoć u koordinaciju Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u Bosni i Hercegovini – Faza III”, koji financira Europska unija.

Ovaj seminar o epidemiologiji bjesnila i bruceloze u BiH, organiziran u saradnji sa Uredom/Kancelarijom za veterinarstvo BiH kao vodećom korisničkom institucijom u okviru navedenog projekta, okupio je veterinare i epidemiologe u području javnog zdravlja, inspektore, laboratorijske i druge tehničke stručnjake koji su uključeni u kontrolu i monitoring bjesnila i bruceloze u BiH. Učenici ovog seminara su razgovarali i o ostalim zoonozama – zaraznim bolestima zajedničkim ljudima i pojedinim životinjskim vrstama koje se mogu prenositi sa životinja na ljude i obratno, kao važnom polju na kojem je neophodna uska suradnja ljekara i veterinara.

Pristup “Jedno zdravlje” je zajednički napor više disciplina koje sarađuju na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou za postizanje optimalnog zdravlja ljudi, životinja i okoliša. O ovom pristupu je govorio i gost predavač prof. dr Dejan Krnjaić sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu, kao i o kućnim ljubimcima kao mogućem izvoru zaraze kod ljudi.

Ovaj projekat financira EU kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) u iznosu od 593.530,00 eura. Cilj projekta je potpora veterinarskom sektoru u BiH, kao i postizanju visoke razine zaštite zdravlja ljudi i životinja u BiH na osnovu europskih standarda.

Za više informacija, kontaktirati EU projekt Tehničke pomoći:
Aida Prljača, ekspertica za odnose s javnošću
Tel.+387 61 159 088
Email: aida.prljaca@operaprojects.eu

Europa.ba